Още седмица преговори за дълга от 16 млрд. лв.; ВСС отстрани шефката на СГС

Пациенти и опозиция единни срещу одържавяването на НЗОК

Още седмица преговори за дълга от 16 млрд. лв.; ВСС отстрани шефката на СГС

Дълг.


"24 Часа":

Още седмица преговори за дълга от 16 млрд. лв.

Решението на парламента за нов външен дълг от 16 млрд. лв. се отлага за следващата седмица. Това решиха депутатите, след като отложиха обсъждането на ратификацията със 115 гласа "за" от ГЕРБ, РБ, ПФ, БДЦ и АБВ, 52 от БСП и ДПС "против", и двама "въздържали се".

Депутатите от "Атака" не участваха в гласуването и сутринта дори се опитаха да спрат колегите си да влязат в пленарната зала, за да няма кворум.

Предложението за отлагане на спорната точка бе направено от съпредседателя на ПФ Валери Симеонов. Въпреки тричасовите совалки между финансовия министър Владислав Горанов и партиите от управляващото мнозинство в сряда и ПФ и АБВ се обявиха против ратификацията.

Отстранена.

"Монитор":

ВСС отстрани шефката на СГС

Висшият съдебен съвет отстрани временно от длъжност шефката на Софийския градски съд Владимира Янева. До това решение се стигна след искане на главния прокурор Сотир Цацаров, който обяви на вчерашното заседание на съвета, че срещу Янева е образувано досъдебно производство за разработката "Червей".В предложението на обвинител №1 до членовете на съвета беше посочено, че към момента шефката на СГС не е с повдигнати обвинения. Цацаров обаче уточни, че срещу нея се води разследване за незаконно разрешаване на СРС-такоето се наказва с лишаване от свобода от една до пет години и с глоба до пет хиляди лева.Материалите по досъдебното производство срещу Янева обаче са секретни, както и цялото досъдебно производство, по което се разследва шефката на СГС, и затова не бяха представени пред членовете на ВСС. Обвинител №1 обаче изнесе хронология на събитията, довели до образуване на досъдебното производство. Той обясни, че на 13 ноември 2014 г. по негово разпореждане е извършена планова проверка на дейността на дирекция "Сигурност" в МВР като заявител на специалните разузнавателни средства.

Присъда.

"Сега":

САС даде на Валентин Димитров 3 г. затвор за безстопанственост

Бившият шеф на столичната "Топлофикация" Валентин Димитров е осъден на три години затвор и на втора инстанция по делото за безстопанственост.
Състав на Софийския апелативен съд (САС) с председател Галина Захарова, докладчик Невена Грозева и Пламен Дацов призна Димитров за виновен, но измени присъдата на градския съд, като реши, че ексшефът на "Топлофикация" е извършил едно продължавано престъпление в течение на няколко години, а не две, както бе приел Софийският градски съд (СГС), съобщава "Правен свят".
Както първата инстанция, така и САС оправда подсъдимите с Димитров бивши членове на борда на директорите на дружеството Илко Йоцев, Иванка Диловска, Георги Рогачев, Георги Ненков и Пламен Василев.
Апелативният съд обаче не приема, че разпиляното от Димитров е в размер на над 422 000 лева, а е преценил, че то е малко - над 325 000 лева. По тази причина САС е намалил и размера на уважения граждански иск от страна на "Топлофикация"-София.

НЗОК.

"Труд":

Пациенти и опозиция единни срещу одържавяването на НЗОК

 

Министър д-р Петър Москов получи много похвали, но и критики за промените в здравеопазването.

Пациентските организации и опозицията от БСП и ДПС заявиха категоричното си несъгласие с одържавяването на НЗОК. А това ще се случи като се включат още двама представители на държавата в Надзорния й съвет и станат шестима от всичките единадесет.

Така предвиждат промени в Закона за здравното осигуряване, приети в четвъртък вечерта на първо четене в парламентарната здравна комисия с 10 гласа „за", 6 „против" и един въздържал се.

Министър д-р Петър Москов заяви пред "Труд", че няма да се откаже от предложението си, а решението е на народните представители.