БСП настоява за повече средства за образование

Народните представители от БСП проф. Светла Бъчварова, избрана от област Добрич и Марияна Бояджиева, която е член на комисията по образование в Народното събрание, участваха в публично обсъждане в Добрич на проекта за Закон за предучилищното и училищното образование.

Фев 20, 2015 - 18:48
Фев 20, 2015 - 19:03
 0
БСП настоява за повече средства за образование

Интересът към срещата бе много голям и залата в Международния колеж се изпълни с учители, директори, родители. Присъстващите се запознаха с позицията на БСП относно промените в образованието, след което поставиха своите въпроси, мнения и предложения. Част от идеите на добричлии ще залегнат в готвените от депутатите на БСП промени в законопроекта.



Предложеният от ГЕРБ закон за образованието бе гласуван на първо четене в парламента. До 26 февруари партиите могат да предлагат промени, след което ще се премине към второ четене.

За нас най-неприемливото в закона, предложен от ГЕРБ, е финансирането на частните училища, заяви проф. Светла Бъчварова пред медиите. Социалистите ще настояват и за запазване на помощните училища и ресурсните центрове. Идеята е те да преминат към общините, а това означава, че няма да ги има, смята проф. Бъчварова. В законопроекта на ГЕРБ няма дори намек как учителите ще могат да се квалифицират и преквалифицират, как ще се подобряват условията им на работа, как ще се оценяват и как ще бъдат мотивирани, заяви тя. Затова от БСП ще предложат цял раздел в закона, касаещ подобряването статута на преподавателите. За да стане образованието наистина приоритет за държавата трябва адекватно финансиране, заяви народният представител. Настояваме за по-висок бюджет за образование - не само за заплати, но и за изхранване на учениците, транспорт, кабинети, оборудване, категорична е проф. Светла Бъчварова. Тя отбеляза, че за образование са заложени едва 3% от бюджета на държавата за тази година, докато в повечето страни се отделят между 4,5 и 5%.

Марияна Бояджиева пък коментира приетото на първо четене предложение да отпадне сега действащият лимит от 3 учебника на предмет и броят им да бъде неограничен. Категорично сме против неограничения брой учебници, защото това е предпоставка за корупционни практики, заяви тя. От БСП дори ще настояват до 7 клас да има само по 1 учебник на всеки предмет.

На срещата бе коментирана и промяна в закона, която ще засегне СОУ "Климент Охридски" - Добрич. Според нея няма да може да съществуват профилирани паралелки по музика и хореография в 8, 9 и 10 клас, извън училищата към Министерство на културата. Народните представители от БСП се ангажираха и с този казус и ще настояват тази идея да отпадне.