БГ жриците с годишен лиценз; Електронни винетки за колите, само камионите с толтакси

Със сметки в банка до 500 лева се губят пари; Цветан Василев измъкна всичко от КТБ под носа на държавата

Фев 21, 2015 - 06:39
Фев 21, 2015 - 06:39
 0
БГ жриците с годишен лиценз; Електронни винетки за колите, само камионите с толтакси

24 часа

Електронни винетки за колите, само камионите с толтакси

Толтакса за леките автомобили няма да се въвежда. Това заяви в кулоарите на парламента министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. За колите най-вероятно ще се въведе електронна винетка.

“Говорим за цялостна промяна на системата и от тези винетки, които сега ползваме, хартиените, да минем към електронни, от една страна, и от друга страна тировете - над 3,5 т, да заплащат за изминато разстояние. Или както е в Австрия и Германия, там леките автомобили не заплащат тези такси”, обясни Павлова.



24 часа

Със сметки в банка до 500 лева се губят пари

Високата спестовност на българите и напълването на банките с пари доведоха до рязък спад на лихвите по депозити и от началото на тази година вече са твърдо под 1%. Дори част от големите банки вече предлагат оферти, при които доходността на срочните депозити се движи между 0,5 и 0,8%. Обикновено това се отнася за стандартните им предложения по 1-годишните влогове и ако парите са в банката за 6 или 12 месеца. Ако срочният депозит е 1- или 3-месечен, то тогава лихвата се движи от 0,2 до 0,3%. Това е най-ниската доходност на срочните депозити през последните 10 години.

Монитор

БГ жриците с годишен лиценз

Родните жрици да плащат годишен лиценз, а дейността им да се контролира от държавата. Това са част от идеите за легализиране на платената любов у нас, записани в законопроект, който влиза за обсъждане в парламента.

Текстовете предвиждат публичните домове да плащат годишен лиценз, за да могат да извършват законно дейността си. Сумата ще се определя в зависимост от броя на жриците, които заработват там. Отделно ще има налог на доходите от дейността, който най-вероятно ще бъде 10% данък.

В законопроекта е заложена идеята да се ограничат районите, в които може да се предлага платена любов. Проститутките ще обслужват клиенти само в определени места – извън центъра и далеч от училища и обществени сгради.

Вносителят обмисля и възможността за всяка област да се обособи само по едно място за сексуални услуги. Най-подходящи за това са курортите, където има изградена необходимата хотелска база. Така например жителите на София, които искат да си платят за плътски удоволствия, ще трябва да отидат до Боровец, във Варна – до Златни пясъци, от Бургас – в Слънчев бряг. В по-малките населени места пък ще има определени квартали. Отговорността да се открият най-подходящите места, които да станат център на сексуалната индустрия, ще падне върху МВР. Законът ще се направи на база регламентацията на проституцията в други европейски страни. Жриците са изкарани на светло в държави като Германия, Холандия и други.

Труд

Цветан Василев измъкна всичко от КТБ под носа на държавата

Изминаха близо девет месеца от началото на най-големия скандал във финансовата история на България. Изчезнаха близо 3,5 млрд. лева от спестяванията на българите, а собственикът на КТБ Цветан Василев избяга от страната. Обвинен е от прокуратурата за длъжностно присвояване в особено големи размери - засега „само" за 206 млн. лв. Бащата на валутния борд Стив Ханке каза, че КТБ никога не е била банка, а е действала като финансова пирамида, сходна с тази на печално известния Бърни Мадоф.