Минималната работна заплата у нас е по-ниска, отколкото в някои провинции на Китай

В България минималната работна заплата от 130 евро е по-ниска, отколкото в някои провинции на Китай.

Минималната работна заплата у нас е по-ниска, отколкото в някои провинции на Китай

Този факт беше оповестен от заместник-председателя на европейските синдикати Патрик Ичерт на конференцията за възстановяване на социалния диалог, която се проведе в Брюксел.

Какво представлява изходът от кризата за Европа? Да режем заплатите, за да сме конкурентоспособни на китайците ли? Разбира се, че не. Бих искал да подчертая, че минималната работна заплата в България в момента е 130 евро - по-малко, отколкото в някои райони на Китай, каза Патрик Ичерт, цитиран от БНР.

Макроикономическите дисбаланси на европейските страни ще бъдат обсъдени от финансовите министри в Брюксел. В заседанието ще участва и българският финансов министър Владислав Горанов.

В края на февруари срещу страната ни бе започната процедура, заради прекомерни икономически дисбаланси, породени основно заради кризата с КТБ от миналата година и поемането на дълг в края на годината за решаването й. Очаква се представителите на ЕК да информират министрите на финансите за актуалното състояние на стъпките и мерките, свързани с прилагането на банковия съюз. България е заявила намерение за присъединяването си към Единния банков надзорен механизъм, но към момента реални стъпки в тази посока не са направени.

По време на заседанието се очаква да бъде постигнат общ подход по предложението на комисията за създаване на Европейски фонд за стратегически инвестиции.