18 хил. жалби и сигнали подали потребителите през 2014-а

Все повече родни потребители подават жалби и сигнали през последните години. Това стана ясно от годишния доклад на Комисията за защита на потребителите (КЗП).

Март 15, 2015 - 12:45
Март 15, 2015 - 12:45
 0
18 хил. жалби и сигнали подали потребителите през 2014-а

На пресконференция в БТА по повод Световния ден на потребителя - 15 март, главният секретар на КЗП Иван Бъчваров представи актуални данни за свършената работа през изминалата година.



От думите му стана ясно, че за 2014 г. общо 34 хиляди проверки и инспекции са били извършени от Комисията. 29 хиляди от тях са били по Закона за защита на потребителите, а останалите - по Закона за туризма.

3 308 са издадените актове за нарушения, а броят на наказателните постановления е 3 700. Комисията е установила и 112 нелоялни търговски практики за 2014 г., като е наложила и санкции за тях.

По сметки на Бъчваров за последните няколко години се увеличава неспирно броят на жалбите и сигналите, които българите подават - и електронно, и с писмени и телефонни сигнали. За изминалата година те са били 18 хиляди, стана ясно от данните на КЗП. Често сигналите обаче са с непълна информация и се налага още комуникация с потребителите, което отнема на КЗП още ресурси и време, жали се Бъчваров.

По темата се включиха и от Асоциация "Активни потребители" в лицето на Богомил Николов. Той сметна, че Националният съвет за защита на потребителите не е заседавал вече от 9 години. Догодина ще празнуваме юбилей и ще им занеса торта с люти чушки или хинин, да не им е сладко, закани се той. По думите му именно Съветът е мястото, където трябва да може мотивирано да се представят проблемите на потребителите и да се намират политики с участие и консенсус на всички страни. Иначе отделни депутати внасят лобистки текстове и се приемат грешни решения, възмутен е Николов.