Берна се събуди от зимен сън (+снимки)

Тя ежедневно си похапва между 15 и 30 килограма, най-много харесва сладките плодове - грозде, праскови и кайсии.

Берна се събуди от зимен сън (+снимки)



Мечката Берна се събуди след близо 5-месечен зимен сън. Тя излезе от дупката си преди седмица и вече излиза от летаргията - жизнените й функции са нормализирани и има апетит. Затова количеството храна, което получава, ежедневно се увеличава.


Всеки ден Берна изяжда 15-20 кг. храна, а понякога дажбата й стига и до 30 кг. - когато в менюто й има пъпеши, дини, краставици, които са с много голям процент вода, обясни гледачът й Станимир Станев - животновъд в Център за защита на природата и животните - Добрич. Любимата й храна са грозде, праскови и кайсии.

Въпреки че в дома си в добричкия зоопарк има подготвено специално място за зимен сън, Берна и тази година предпочете сама да си изкопае дупка. Мечката дори впечатли с архитектурна мисъл - забелязала, че през предходната зима "спалнята" й се навлажнява, този път тя издигнала праг на входа.


Хралупата, в която презимува е дълбока близо 4 метра, изкопана е напред и надолу, максимално тясна - за да й е топло. Започнала е да подготвя мястото за зимън сън още през лятото. Основната работа Берна свършила само за 3 дни, но след това продължила да дооформя дупката в земята.


Мечката Берна вече е "зряла жена" - родена е на 16 декември 2009 година и през зимата навърши 5 години. Тя е кръстена на родния си град - швейцарската столица Берн, от където пристигна в Добрич в края на юли 2013 година.

След 5-месечен сън е време за йога упражнения:





В зоопарка в Добрич живеят и миещи мечета - енотите Иван и Андрея


Пеликаните в ЦЗПЖ - Добрич вече са два - компания на белия прави новият шарен пеликан. Те съжителстват с щъркелите