Каварна ще открие морски линии за туристите до Калиакра и Балчик

В Каварна ще се насърчи развитието на водния транспорт като бъдат открити морски линии за туристите до историческия нос Калиакра, до местността "Дълбока" и до Балчик.

Каварна ще открие морски линии за туристите до Калиакра и Балчик

Това предвижда подготвеният в рамките на международния проект "SEEMORE" план за устойчива градска мобилност, който беше представен вчера в общината, съобщава БТА. Инициативата, в която са включени Балеарските острови /Испания/, Мадейра /Португалия/, Форли - Чезена /Италия/, Лимасол /Кипър/ и други туристически региони в Европа, се финансира от Европейската комисия.


Каварна е първата община в България, която разполага с такъв планов документ за развитието на транспорта като ресурсно ефективен отрасъл, заяви ръководителят на проекта от българска страна доцент Лучия Илиева. До 2020 година ще бъде изградена и велоалея от морския град до Калиакра, ще бъдат закупени велорикши и електрически велосипеди, които ще бъдат предлагани в туристически пакети.

Планът предвижда да се продават и по-евтини комбинирани билети за посещения на исторически забележителности и културни събития, ако туристите използват за достъпа си до тях не лични автомобили, а обществен транспорт. За да бъдат намалени нивата на шум и замърсяване, в Каварна ще бъде ограничен и транзитният трафик от международния път Е-87.

Проектът "SEEMORE" поощрява туристите под мотото "Пътувай умно" да използват по дестинацията Черноморска Добруджа повече зелени маршрути. В хотели в черноморския комплекс "Албена" и други ваканционни селища са разпространени 2500 информационни пакета и 50 000 картички, които популяризират възможностите за екологично придвижване, каза ръководителят на проекта.