Малки лазарки ще огласят Етнографската къща

Поредната проява по образователна програма „Баба и внуче” на РИМ – Добрич е свързана с магията и красотата на пъстрия и жизнен пролетен празник Лазаровден.

Малки лазарки ще огласят Етнографската къща

В уютната атмосфера на Етнографската къща учениците от клуб „Златна ябълка” с ръководител Руска Симеонова при СОУ „Св. Климент Охридски” ще проведат своя тематичен урок „Лазаруване”. Децата ще представят традиционни ритуали, благословии и наричания, свързани с пролетните обичаи, ще покажат на своите майки и баби какво са научили за най-красивия момински празник – Лазаровден, ще попеят и поиграят за здраве и благодат.


Гости на малчуганите ще бъдат самодейците от певческа група „Мария Грекова” с ръководител Мария Койчева от село Рилци. Те ще разкажат на малчуганите как се е отбелязвал някога празникът, ще припомнят позабравени вече ритуали, ще изпеят съхранени и до днес жизнерадостни лазарски песни.

Целта на организаторите е по интересен и достъпен начин децата да се запознаят със стародавните български вярвания и традиции, да се докоснат до богатството и красотата на автентичния български фолклор, да се потопят в неповторимата атмосфера на празника. А на всеки гост малките лазарки ще дарят най-хубавите пролетни усмивки и много слънчево настроение.

Началото на проявата е на 3 април /петък/ от 11.00 часа в Етнографска къща.