Свидетели на Йехова и протестиращи се сбиха на митинг

Протестният митинг срещу сектата "Свидетели на Йехова" прерасна в побой. Той започна в 19.00 часа пред пред "Залата на царството" на йеховистите в ж.к."Славейков", до бл. 40. В него участваха над 50 души от сдружение "Родолюбец", фенклубовете на "Черноморец" и "Нефтохимик", ВМРО-Бургасq пише burgasnews.

Свидетели на Йехова и протестиращи се сбиха на митинг

На протеста звучаха български възрожденски песни и се развяваха знамена на ВМРО и родния трибагреник. Напрежението обаче ескалира. При появата в двора на представители на сектата, десетина от протестиращите започнаха да викат срещу тях, да ги освиркват и да хвърлят камъни към молитвения дом. Двама от пасторите бяха уцелени по лицата. Вратата на дома беше избита с ритници.


 

 

Десетина от протестиращите, предимно младежи, атакуваха сектата като хвърляха и пиратки. Някои от тях попаднаха в сградата. След 15-ина минути на място пристигнаха полиция и две линейки. При появата на полицаите, младежите се оттеглиха. Оказа се, че са пострадали петима от йеховистите. Те бяха откарани в Спешния център. Пострадалите са получили само охлузвания. Оказана им беше медицинска помощ и бяха освободени. Десетина от симпатизантите са откарани във Второ РПУ за установяване причините за конфликта. По-късно стана ясно, че протестът е бил съгласуван с местната власт и с полицията.

 

 

Организаторите обаче преди два дни изпратиха разтревожено писмо, че сектата се активизира отново в Бургас: "Емисарите им привличат последователи, като не се притесняват да канят даже деца на своите сборища, да причакват ученици извън сградите на училищата и по пътя им за дома, като има случаи, в които мисионери са предлагали сектантска литература на малолетни, когато са сами вкъщи, без родителски надзор, заявяват организаторите. Те обикалят по апартаменти и офиси и заливат пощенските кутии с агитационни брошури. Чрез тях те канят хората да "честваме" смъртта на Исус Христос, който "не бил разпнат на Разпети петък, а предната неделя".

 

 

"Свидетели на Йехова" отричат всички национални и религиозни празници, уважението пред националните символи, знаме и химн, подтикват към разрушаване на семейството и семейните ценности. Не позволяват кръвопреливане и присаждане на органи. Известни са много случаи, когато родители се отказват от децата си и продават имуществото си, като спечелените пари даряват на сектата. В страни като Русия, Гърция, Кипър и Испания те са обявени за опасна секта и са забранени. Но не и в "толерантна" и "либерална" България!", обезпокоени бяха организаторите. Именно поради тези причини те обявиха и днешния протест.