Калфин връща принудителното пенсиониране, уволниха митничари заради трафик на бежанци, Горанов би купил БТК за 2 евро...

Неделните вестници отбелязват и 11-годишнината от приемането на страната ни в НАТО.

Калфин връща принудителното пенсиониране, уволниха митничари заради трафик на бежанци, Горанов би купил БТК за 2 евро...

Пенсионната реформа отново е сред най-отразяваните теми във всекидневниците.



„Калфин предлага връщане на принудителното пенсиониране
Отново работодателят ще решава дали да излезе или не в пенсия човек, достигнал пенсионна възраст и натрупал изисквания стаж. Такава промяна в закона ще предложи Министерството на труда и социалната политика, съобщи ресорният министър Ивайло Калфин, цитиран от "Нова телевизия".
Според досегашните разпоредби човек, изпълнил условията за пенсиониране, може да остане на работа, ако желае, дори работодателят му да не е съгласен с това. Калфин се ангажира да внесе поправка, според която, ако работодателят прецени, може да прати служителя си в пенсия..." - в. „Сега".

„Решението за това дали да излезе или не в пенсия  човек, достигнал пенсионна вързаст и натрупал изисквания стаж, се връща на работодателя. Такава промяна в закона ще предложи Министерството на труда и социалната политика, съобщи ресорният министър Ивайло Калфин.
Според сегашните разпоредби човек, изпълнил условията за пенсиониране, може да остане на работа, ако желае, дори работодателят му да не е съгласен с това...
Според Калфин експериментът, прилаган през последните години, не е дал положителен резултат. Обратното, поставя в неблагоприятно положение работниците без право на пенсия, защото ги лишава от закрила..." - в. „Дневник".

„В пакета с пенсионни промени ще бъде включена и поправка в Кодекса на труда. Тя ще позволява на работодателите да прекратяват договорите на работници, които вече са изпълнили условията за пенсиониране, обясни социалният министър Ивайло Калфин.
Такова предложение вече е внесено в Народното събрание от депутати по настояване на бизнеса, каза той. Според Калфин в него имало резон, защото премахвало дискриминацията на държавните служители.
При тях принудителното пенсиониране е разрешено, докато КТ забранява подобно нещо за обикновените работници и служители.
В момента навършването на пенсионна възраст не е основание за прекратяване на трудовия договор. В Кодекса за социално осигуряване дори са предвидени бонуси, ако човек не се възползва от правото си на пенсия и остане да работи.
Отстъпката пред искането на работодателите се прави, за да приемат те по-лесно предложеното увеличение на осигуровките, научи в. "24 часа". В петък всички работодателски организации разпространиха остро писмо срещу пакета пенсионни предложения на Калфин..." - в. „24 часа".

„Калфин с предложение за затягане контрола върху инвалидните пенсии
В състава на ТЕЛК комисиите да влизат и лекари, които работят по специалността си на друго място - това предлага вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин като част от предстоящата реформа в освидетелстването на хората с увреждания у нас, съобщи "Дарик".
Според него кръгът на лекарите в тези комисии трябва да бъде разширен. Калфин припомни, че до 16 април междуведомствената работна група трябва да представи конкретните предложения за промени в системата на ТЕЛК.

Според Ивайло Калфин лекарите, които работят в ТЕЛК, са претоварени, зле платени и ниско мотивирани. Затова трябва да се даде възможност на практикуващи лекари да влязат в комисиите срещу допълнително заплащане.
Предложение, по което има съгласие със здравното министерство, е да се въведе стандарт за първичните изследвания, които се правят на даден човек...
Нужно е засилване на контрола от страна на НОИ, който изплаща пенсиите и добавките за хората с ТЕЛК.
„НОИ има медицински комисии, които контролират решенията на ТЕЛК само по документи. Ще настоявам да има възможност, където прецени НОИ, и за допълнителен преглед, да се установят фактите", каза още Ивайло Калфин..." - в. „Труд".

Неделните вестници отбелязват и 11-годишнината от приемането на страната ни в НАТО.

„Химните на България и НАТО на "Дондуков" 2
Знамето на Северноатлантическия пакт беше издигнато пред сградата на Президентството в присъствието на държавния глава и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев...
Освен това оркестърът на националната гвардейска част изпълни химните на България и на НАТО. 4 април и е денят на създаването на НАТО през 1949 година..." - в. „Стандарт".

„Тържествена церемония пред президентството отбеляза 11-годишнината от присъединяването на България към НАТО.
По повод на годишнината флагът на Северноатлантическия алианс бе издигнат официално пред сградата на "Дондуков" 2, а президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев прие строя на почетния караул пред парадния вход...
Сред официалните лица на събитието бяха председателят на Народното събрание Цецка Цачева, зам.-министърът на отбраната Орхан Исмаилов и на началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов." - в. „Преса".

Всекидневниците отделят място и на темата за  потока от бежанци и контрола по границата.

„Осем гранични полицаи са вън от строя. Масовото уволнение е на граничния пункт „Капитан Петко войвода" при Свиленград. МВР потвърди информацията за Новините на Нова.
Разследването е по сигнал на ДАНС за чадър над трафикант на бежанци.
Заповедите за уволнения и наказания са връчени вчера. В същото време - оградата по границата с Турция трябва да е готова до края на годината..." - в. „Труд".

„Осем гранични полицаи от пункта с Гърция до Свиленград „Капитан Петко войвода" са били уволнени, стана ясно днес. Това е половината от състава на звеното към РГС - Смолян. Още петима са получили дисциплинарни наказания.
В началото на годината отдел "Вътрешна сигурност" на МВР започна разследване след сигнал на ДАНС, че може би над турски трафикант на бежанци от Гърция има чадър...
Това се подкрепяло от записи на камери, на които уж пътуващият редовно за хазарт в Свиленград турчин подава кутия на будката за паспортен контрол. В колата му при поредното преминаване било открито и 14-годишно сирийче.
Самите полицаи отрекоха обвиненията, поискаха повторна проверка и преназначаване на границата с Турция. Сега те щели да обжалват заповедите. Очаквало се след кадровото оголване на пункта да командироват служители от вътрешността на страната." - в. „Сега".

„Надявам се до края на годината да бъде изградена останалата част от съоръжението по границата ни с Турция. До месец и половина трябва да приключи неговото проектиране и да започне строителството.
Това заяви министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова на граничния пункт "Лесово" след проверка на охраната по границата ни с Турция, цитирана от БТА.
Според нея през март миграционният натиск е нараснал и е съпоставим с този от септември, но се очаква да се засили през следващите месеци.
На въпрос за възможностите за справяне с нарастващата миграционна вълна Милен Пенев, директор на главната дирекция "Гранична полиция", отговори, че се търси по-тясно сътрудничество и провеждане на съвместни операции с международно участие.
Ще се въведе охрана със смяна на местата на граничарите, а до края на юни трябва да бъде завършена интегрираната система за опазване на цялата граница с Турция с използване на полицейски хеликоптери..." - в. „Дневник".

„Видях една много добра организация и това ми дава увереност, че се работи добре, заяви вицепремиерът по коалиционна политика и държавна администрация и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, която днес посети зоната за отговорност на Регионална дирекция "Гранична полиция"-Елхово, съобщиха от МВР.
На място тя се запознае с работата на служителите на ГД "Гранична полиция" и на Дирекция "Миграция". По думите й миграционният натиск се засилва, нивата към момента са съпоставими с тези към септември месец.Точно затова е моето посещение тук - противодействието на миграционния натиск и ефективната работа на гранична полиция ще бъдат важен приоритет в нашата работа, заяви Бъчварова. Заедно с вицепремиера в Елхово са и заместник-министрите Красимир Ципов и Филип Гунев, както и директорът на ГД "Гранична полиция" ст. комисар Милен Пенев...
Готово е споразумението за създаване на Тристранен контактен център между България, Турция и Гърция, съобщи вицепремиер Бъчварова..." - в. „Преса".

В. „Стандарт" цитира финансовия министър Владислав Горанов във връзка със сделката за БТК:
„Владислав Горанов щял да купи БТК за 2 евро. Това призна шеговито той пред радио К 2.
„Единственото, за което съжалявам е, че ако е имало такава сделка, не са ми предложили на мен за 2 евро, пък аз после щях да го даря на държавата, но очевидно състезанието не е било честно", каза финансовият министър в коментар за сделката с БТК.
„Както обичам да се шегувам - най-доброто предстои", каза Горанов за предстоящата седмица.
Министърът коментира и това кой ще оглави БНБ. Той изтъкна, че новият шеф ще стане ясен на 11 април. „Ще има състезание, но то няма да е конкурс, а просто подбор между най-добрите", обясни той.
„Пази Боже партиите да решават кой ще управлява БНБ", добави Горанов..."