Съдът в Добрич разгледа мерките за неотклонение на 2 турски граждани, преминали нелегално границата

Окръжен съд – Добрич, измени в парична гаранция в размер на 2000 лв. наложената на турския гражданин Осман Айд. мярка за неотклонение задържане под стража. Съдът потвърди мярката за неотклонение задържане под стража, взета спрямо неговия брат Максут.

Съдът в Добрич разгледа мерките за неотклонение на 2 турски граждани, преминали нелегално границата

Двамата са привлечени да отговарят за това, че на 08.04.2011 г. в района на ГКПП Кардам, между 133 и 134 гранични пирамиди, в съучастие, като съизвършители, излезли през границата на страната без разрешение на надлежните органи на реда и не през определените за това места. Те са били задържани от румънските гранични власти и предадени на Гранично полицейско управление Г. Тошево на 09.04.2011 г. На 13.04.2011 г. Районен съд – Ген. Тошево е наложил на двамата най-строгата мярка за неотклонение, която те обжалват пред Окръжния съд.


 

Събраните по делото доказателства показват, че двамата са родени в турския град Бингьол. 40-годишният Осман Айд. е пребивавал легално в Република Италия. Той е дошъл легално в България и изчакал пристигането на брат си. 32-годишният Максут е преминал турско-българската граница с подправен румънски паспорт. Двамата се срещнали в София, пристигнали в Добрич и се отправили към границата. Те са задържани на румънска територия, като у Максут е намерена фалшива лична карта на български гражданин. Те посочват, че са искали да се придвижат до Италия, заради здравословен проблем на Максут.

 

Адвокатът им поддържа пред Окръжен съд – Добрич, искането за изменение на постановените мерки за неотклонение. Той посочи, че Осман Айд. има редовни документи за придвижване в Европейския съюз и проблем с него възниква, поради липсата на документи за самоличност на Максут.

 

Представителят на Окръжна прокуратура – Добрич, поиска да бъдат потвърдени наложените на двамата мерки за неотклонение от Районен съд – гр. Ген. Тошево. Прокурорът акцентира на обоснованото предположение, че те са извършили престъплението, за което са привлечени да отговарят и на опасността да се укрият или да извършат отново същото деяние.

 

В последната си дума Осман каза пред съда, че осъзнава извършеното нарушение и би изчакал в хотел в България да приключи наказателното дело срещу него. Максут обясни, че е в общо добро здравословно състояние и може да остане в хотел с брат си до края на съдебното производство.

 

Окръжен съд – гр. Добрич, измени мярката за неотклонение на Осман Айд. в парична гаранция и той ще напусне Следствения арест след плащането на парите. Съдът потвърди наложената на Максут Айд. мярка за неотклонение задържане под стража.