Етнографска къща - Добрич се превърна във Великденска работилница за деца (+снимки)

За поредна година и на днешния Велики четвъртък Етнографска къща – Добрич се превърна в работилница за боядисване на великденски яйца. В проявата взеха участие децата от III „в” клас на СОУ „Д. Талев” – Добрич.

Етнографска къща - Добрич се превърна във Великденска работилница за деца (+снимки)



Музейните специалисти запознаха мъниците с обичаите по Великден – рисуване и шарене на яйца, традициите и повелите около този светъл празник. Децата попиваха с нескрито любопитство всяка дума. Празникът бе съпътстван с рецитал на стихотворения на същата тематика. Участие взеха и родителите, които помагаха в украсяването и аранжирането на яйцата.


През цялото време децата получаваха помощ от своя класен ръководител Кр. Хинева. Самата тя охотно отговаряше на всички техни въпроси, взимаше участие в украсяването на яйцата и показваше различни техники за декорацията им. Малчуганите усвоиха няколко техники в боядисването – рисуването със свещ, шаренето с памук, декорирането с темперни бои и украсата със зелени листа.


Учениците се оказаха подготвени за днешния ден – всяко от тях бе донесло предварително изварено у дома яйце, което декорираше на място, не липсваше и украса като великденски кошници, венци и малки аксесоари.


Всяко едно от децата се оказа истински майстор в боядисването и писането на яйца. Макар и все още малки, те вече са помагали на своите родители у дома в подготовката за този светъл празник. Момчетата и момичетата разказаха как посрещат Велики четвъртък у дома. Първото яйце се обагря винаги в червено. Това прави най-възрастната жена в дома. С него тя рисува кръст по детските лица за здраве и късмет. Яйцето се поставя под иконата и остава там до следващия Великден.


Работилницата за великденски яйца приключи с обща снимка, много смях и усмивки.