ВМРО: Опасна секта продължава дейността си в Добрич

Два пъти седмично последователите на ”Свидетели на Йехова” продължават да се събират на религиозни сбирки в къща по улица „Осми март” в Добрич. По информация на ВМРО – Добрич членовете на сектата в нашия град са около 40-50 човека.

ВМРО: Опасна секта продължава дейността си в Добрич

Броят им не се е увеличил в последната година, според войводите. Със затопляне на времето обаче се очаква Свидетелите на Йехова да активизират своята дейност по зарибяване на последователи в Добрич, коментира председателят на младежката организация на ВМРО в Добрич Пламен Николов, когото потърсихме за коментар във връзка с вчерашния протест, организиран от ВМРО в Бургас, при който се стигна до сбиване между протестиращите и членове на сектата.


 

Мога да разбера крайните действия на някои от протестиращите в Бургас, защото когато държавата не си влиза в ролята и не създава законодателство, което да забрани такива опасни култове, явно хората са готови да вземат нещата в свои ръце и според разбиранията си да раздадат справедливост, заяви Пламен Николов.

 

Основно футболни запалянковци са щурмували вратата на сектантското сборище в неделя и няма информация те да са членове на ВМРО, разясни още той.

 

В рамките на закона не трябва да позволяваме на свидетелите на Йехова да достигнат до душите и имуществото на добричлии, безспорно псевдорелигиозната им доктрина цели именно последователите им да се откажат от собствеността си в полза на сектата, коментира Пламен Николов. Той допълни, че само ВМРО твърдо и последователно се противопоставя на опитите на Свидетели на Йехова да се установят трайно в България.

 

В Добрич ВМРО проведе два големи протеста срещу религиозната организация, когато тя проведе свои конгреси в Добрич през 2007 и 2009 година. Освен това в продължение на близо 3 месеца се организираха и митинги пред къщата по улица „Осми март”, където се събират свидетелите. Протестите в Добрич спряха, тъй като видяхме, че нито общината, нито държавата предприема мерки, обясни Пламен Николов. При нов национален или регионален конгрес на сектата в Добрич, ВМРО отново ще излезе на протест.

 

Борбата продължава с всички законови средства както в Добрич, така и в цялата страна, заяви Пламен Николов. Той определи отхвърленият иск на сектата срещу ВМРО от Комисията за защита от дискриминация като една малка победа в продължаващата повече от десетилетие борба, която ще бъде изведена до успешен край, когато ВМРО влезе в управлението на страната.

 

Дейността на ”Свидетели на Йехова” е забранена в страни като Италия и Испания. В Гърция пък е силно ограничена и за това именно гърци са местните гурута на сектата в Добрич и други градове на България, обясни още Николов. От ВМРО предлагат законодателна промяна, според която на вероизповедания, които не са регистрирани във всички страни от ЕС да се отказва регистрация и у нас.

 

Свидетелите на Йехова лъжат нагло, че са осъдили България в Страсбург, заяви още Пламен Николов. Те са получили регистрация като вероизповедание, но са задължени да спазват законите на страната – например да не отричат държавните символи и празници, нещо което те ежедневно нарушават, както е видно от печатното им издание ”Стражева кула” и официалния им сайт на български, завърши председателят на младежката организация на ВМРО – Добрич.

 

Основните мотиви срещу "Свидетели на Йехова" са, че те отричат всички национални и религиозни празници, не признават националните символи, знаме и химн, не позволяват кръвопреливане и трансплантации, отричат останалите религии и целят да придобият имуществото на последователите си.