Явор Куюмджиев: Шистовият газ е поредният американски балон

Шистовият газ се използва като геополитически инструмент за натиск срещу Русия, смята заместник министърът на икономиката и енергетиката в кабинета "Станишев".

Явор Куюмджиев: Шистовият газ е поредният американски балон

При сериозен интерес от страна на дорбичлии премина инициираната от БСП - Добрич дискусия на тема "Истината за шистовия газ и истинските алтернативи в енергетиката", която се проведе днес в конферентната зала на НТС. В срещата с гражданите участваха проф. Светла Бъчварова - народен представител от областта от БСП и Явор Куюмджиев - заместник министър на икономиката и енергетиката в 86-тото правителство на България.


В контекста на споразумението за свободна търговия между САЩ и ЕС трябва да има повишено внимание по въпроса за шистовия газ, обясни повода за събитието проф. Светла Бъчварова и допълни, че националният мораториум върху фракинга ще падне при подписването на TTIP.

TTIP има статут на международен договор, който е над националното законодателство - приемането му от Европейския съюз автоматично ще постави България в задължение да го изпълнява, така Явор Куюмджиев обясни как споразумението ще отвори широко врата за проучвания и добив на шистов газ в страната ни, въпреки сега действащата забрана. Той съобщи, че днес 750 града на света протестират срещу TTIP.

Шистовият газ е балон, като ИТ балона в края на 90-те и балона с цените на недвижимите имоти в САЩ, довел до световната иконимическа криза, смята енергийният експерт от БСП. Шистовият газ изобщо не е в тези количества, в които се пропагандира, че е и това вече се доказва - най-голямото находище в САЩ - "Монтерей" в Калифорния, наскоро бе преоценено с 98% надолу, заяви Явор Куюмджиев. В шистовия газ няма и икономическа логика - разходите за добив превишават продажната му цена, допълни още той.

Интересите на "Шеврон" за добив бяха разположени много интересно - в Прибалтика, Полша, Украйна, Румъния, България, оформяйки един полумесец около Русия, коментира Куюмджиев. Неслучайно сега НАТО иска да разположи свои бази в същите държави, смята той. Според него шистовият газ се използва като геополитически инструмент.

Сериозна дискусия предизвика идеята на народния преставител проф. Светла Бъчварова за провеждането на местни референдуму по въпроса за шистовия газ в Шабла, Генерал Тошево и другите райони, които ще бъдат засегнати пряко. Синтия Недялкова от Гражданска инициатива против проучване и добив на шистов газ чрез хидравличен разрив обаче се обяви категорично против подобно допитване. Според нея богатите компании ще си накупят гласове и резултатите от референдума няма да отразят реално общественото мнение.


Явор Куюмджиев - бивш заместник министър на икономиката и енергетиката и проф. Светла Бъчварова - народен представител от областта от БСП