Празник на балета в Дом-паметник "Йордан Йовков"

Малките балерини от Школата за класически балет при Младежки център - Добрич, с ръководител Галина Читърлиева, сътвориха истински „Празник на балета”.

Празник на балета в Дом-паметник "Йордан Йовков"

Инициативата, организирана от Дом-паметник „Й. Йовков” и Общински младежки център „З. Стоянов” - гр. Добрич, се състоя на 24 април от 17:30 часа в Дом-паметника и бе свързана с отбелязването на Международния ден на балета.




Освен да се наслаждава на изящните танци, публиката имаше възможност и да се запознае със факти от историята на балетното изкуство, споделени от Кремена Митева - главен уредник в музея. Зрителите научиха, че решението да бъде учреден ден на балетното изкуство е взето в София през 1982 г., на състоялата се у нас сесия на ЮНЕСКО, а датата 29 април е рождената дата на френския балетмайстор Жан-Жорж Новер (29 април 1727 г.) -  създателя на балета като самостоятелен театрален жанр. Според Новер, това е “драма, написана с музика и въплътена чрез хореография”.


Празникът на балета завърши с представяне на презентация за живота и творчеството на Анастас Петров - основоположникът на българската балетна школа, роден в нашия град - Добрич.