СОУ "Димитър Талев" отбеляза патронния си празник

За поредна година талевци отбелязват своя патронен празник с множество разнообразни прояви. Тържествата дадоха на учениците възможност да демонстрират уменията си и по нестандартен начин да научат повече за своя патрон Димитър Талев.

СОУ "Димитър Талев" отбеляза патронния си празник


Празникът започна още на 29 април за първокласниците, групата за предучилищна подготовка към СОУ “Димитър Талев“ и децата от ЦДГ “Първи юни“, които взеха участие в щафетни игри по програма „Стъпка по стъпка“. Същият ден ученици от VII и X клас отбелязаха световната инициатива „2015 – година на светлината и светлинните технологии“ и научиха много за разнообразните приложения на светлината.

Днес, 30 април, талевци се включиха в различни дейности. Учениците от начален етап посетиха Центъра за защита на природата и животните, където наблюдаваха поведението на животните и научиха нови екоигри; посетиха на Архитектурно-скулптурния комплекс „Добротица“, където поднесоха цветя, а най-талантливите художници сред тях изпъстриха асфалта със своите идеи на тема „Щастливо детство“. Третокласниците научиха повече за любимите си детски книжки в Регионалната бибилиотека „Дора Габе“. На територията на училището се осъщетвиха две инициативи за най-малките ученици – в международната кампанията “Draw disabilities” децата трябваше да изработят рисунка, на която да отразят своята представа за хората с увреждания. Инициативата се провежда съвместно с Фондация „Лумос“. Ученици от III клас и групата за предучилищна подготовка организираха на училищната сцена шарен карнавал и показаха многото лица на детската усмивка. 


Учениците от V-ти до VII-ми клас доказаха своята сръчност и бързина в поредица от състезателни игри. Отличниците от прогимназиален етап се впуснаха в оспорвана игра на скрабъл, а за любителите на изкуството бе отворено арт ателие за декупаж и рисуване на стъкло.

Учениците от VIII-ми и X-ти показаха своите отлични умения за работа със съвременните информационни технологии и с помоща на QR кодове разрешиха загадките, които техните преподаватели им бяха подготвили.

Деветокласниците гледаха екранизация по романа „Железният светилник“ и ентусиазирано дискутираха своите впечатления за основните персонажи и сюжета на произведението.

Тазгодишните абитуриенти и учениците от XI клас проведоха разгорещен дебат на тема „Моето утре – в България или в чужбина“. Мненията бяха полярни и всеки от участниците подбираше най-добрите аргументи, за да защити тезата си.