Лиляна Павлова: На Фиш-Фиш е трябвало да има само леки постройки

Лиляна Павлова: На Фиш-Фиш е трябвало да има само леки постройки
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова участва в ІV-та национална среща на главните архитекти и експерти по устройствено планиране от общините в Трявна, организирана от Националното сдружение на общините в България. На нея регионалният министър представи проблемите, които съвместно трябва да бъдат решавани в следващите месеци.

Активирането на свлачищата през тази година налага въвеждането на силно рестриктивен режим за строителство върху тях, посочи Павлова. Според нея е важно ясно да се разпише как се спазва законът, как се издават разрешенията за строеж в тези зони, кой носи отговорност.


Тя заяви, че главните архитекти масово издават разрешителни за строеж без да търсят съгласуване с МРРБ.


Като пример тя посочи местността Фиш-Фиш, в която е трябвало да има само леки постройки, а всъщност има къщи с басейни и масивно бетонно строителство на няколко етажа.


Павлова посочи, че се разработва специална Стратегия за свлачищата до 2020. Ресурсът от 870 млн. за 1950 свлачища е крайно недостатъчен. С тях дори за превенция не можем да говорим, коментира министър Павлова. От тези средства 470 млн. лв. са за аварийни и спешни укрепвания и почти не остава ресурс за превенция.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+