Флойд Мейуедър спечели Битката на века

Флойд Мейуедър (САЩ) спечели боксовата Битка на века в полусредна категория, побеждавайки Мани Пакиао (Филипини) по точки.

Флойд Мейуедър спечели Битката на века

Американецът  стана абсолютен шампион (титлите в WBC, WBA, WBO) и прибра 150 милиона долара след мача, оставайки непобеден на професионалния ринг. Последната загуба на Мейуедър е от Олимпиадата в Атланта '96, когато американецът губи с 9:10 точки от българина Серафим Тодоров.  



Битката на века за 250 милиона долара в Лас Вегас бе предшествана от шоу, в което двамата минаха през кантар, актьорът Джейми Фокс изпълни химна на САЩ, а феновете, сред която бяха Майк Тайсън, Междик Джонсън, Парис Хилтън, Стинг, Джей Зи, Бийонсе, Дензъл Уошингтън и Джъстин Бийбър се забавляваха в очакване на големия мач.  

Двубоят започна с предпазлива игра и на двамата, а първият удар в тялото на съперника бе на Мейуедър, който успя пръв да пласира ръкавицата си в главата на съперника, а в края на рунда Пакиао опита серия бързи удари, при които Мейуедър потърси клинч.  

Началото на втория рунд започна по сходен начин и американецът на два пъти бе притиснат в ъгъла. Пакиао бе по-активен, а Мейуедър заложи на удари от дистанция.  

Пакиао продължи да напада и в третия рунд, притискайки съперника, докато по-високият Мейуедър се защитаваше с прави удари, изчаквайки шанс да пласира точен удар в главата на съперника при контраатака.   В началото на четвъртия рунд филипинецът на два пъти заля Мейуедър с няколко поредни бързи удара, нито един от които обаче не попадна в лицето му. Американецът видимо се притесни и отново потърси клинч.  

В петия рунд Мейуедър получи шанс да разклати съперника с два точни удара, но при последвалите опити да довърши съперника, Пакиао се защити. До края на рунда филипинецът подгони съперника по ринга, а Мейуедър на два пъти приклещи главата му при клинч.  

Мейуедър използва грешка на Пакиао и отново успя да нанесе точен удар в главата му, след което последва по-активна игра на Пакиао, наложила намесата на рефера заради нечестна игра на Мейуедър. Филипинецът направи най-силните си минути в края на шестия рунд, когато приклещи съперника и му нанесе значителни поражения по лицето. На почивката треньорът и баща на Мейуедър - Флойд Мейуедър - старши опита да го надъха, използвайки многозначителното - Не знам какво ти става, човече!  

Американецът започна по-добре седмия рунд и опита две атаки към Пакиао, които успя да се измъкне с движение по ринга. По-бързите движения на филипинеца му донесоха предимство към края на рунда с поредни два удара в главата на Мейуедър.  

В осмия рунд и двамата си размениха по един силен удар, който обаче не доведе до нокдаун.  

Пакиао тръгна по-смело в деветия, когато отново притисна съперника към въжетата, а Мейуедър отново се принуди да захване филипинеца за тялото. Активна игра на Пакиао и изчакване на Мейуедър с удари от дистанция белязаха края на рунда.  

Десетият рунд не измени на досегашното представяне на двамата - по-активна игра на Пакиао и позиционна с удари от дистанция за Мейуедър, а двамата отново стигнаха до един по-сериозен удар в главата на съперника. 

Предпоследният 11-и рунд ще се запомни с един по-сериозен удар на Мейуедър, който успя да намери челюстта на Пакиао.  

Преди последния рунд двамата се поздравиха и тръгнаха в атака в търсене на крайната победа. Мейуедър бе значително по-раздвижен и опитваше да избяга от близък бой, а в края на рунда и двамата вдигнаха победоносно ръце.  

Мейуедър бе бурно освиркван от феновете, след което отиде да поздрави съперника. Публиката до последно бе в неведение за това кой ще е победител в мача, но в края съдията вдигна ръката на Мейуедър с 118-110, 116-112, 116-112 точки от тримата рефери. Решението им предизвика недоумение у някои фенове, а загубилият Пакиао изглеждаше видимо разочарован след срещата.