Слънце грее над зоопарка в Добрич - мечка се жени!

Пролетта събуди романтичните чувства и на животните - пламна любов между мечката в местния зоопарк Берна и един от гостите от Плевен - Коцето.

Слънце грее над зоопарка в Добрич - мечка се жени!



5-годишната Берна пристигна в Центъра за защита на природата и животните в Добрич през юни 2013 година. Тя идва от Швейцария и е кръстена на столицата Берн, където е живяла в детските си години - до 3-годишна възраст. 4-годишните братя Миладин и Костадин и тяхната приятелка Виктория пък са в Добрич от месец и половина. Те идват от Плевен и ще гостуват на нашия зоопарк още около месец - докато се извърши ремонтът на тяхното убежище в парк Кайлъка.


В първите десет дни след идването им, Берна бе много притеснена и резервирана към новите си съседи, но след това се успокои и отиде до междинната ограда, за да се запознае с тримата гости от Плевен. Скоро след това показа явно и предпочитанията си към един от двамата братя - Костадин. Чувствата им са взаимни и двамата прекарват много време заедно - в разходки покрай оградата и в дълги романтични разговори на мечешки език.


И за да може този пролетен флирт да премине на следващо ниво, от добричкия зоопарк ще предложат на плевенските си колеги Костадин да остане за постоянно при Берна и двамата да създадат семейство.


Нови обитатели на добричкия зоопарк може да има при размяна на наш кон на Пржевалски за друг вид, обясни директорът на Центъра за защита на природата и животните Севдалина Венкова. Тя сподели, че най-много желае зоопаркът в Добрич да се сдобие със семейство кенгуру, но това е много трудно осъществимо, тъй като в момента в България има само една двойка.

Конете на Пржевалски в добричкия зоопарк са 5