Махат проститутките край морето; Осигуровките ще растат с по-малко, но по-бързо

Борисов: Всичко за КТБ да бъде разсекретено; Загиналите граничари на "Тракия" били без командировъчни

Махат проститутките край морето; Осигуровките ще растат с по-малко, но по-бързо

24 часа

Борисов: Всичко за КТБ да бъде разсекретено

Премиерът Бойко Борисов поиска разсекретяване на всичко по КТБ. Той постави задачата на шефката на парламентарната комисия за банката Десислава Атанасова и на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова.

"Важното, което трябва да се направи сега, казах на Менда и на Деси, да не е само по линия на ДПС, а цялата комисия да предложи всичко по КТБ да се разсекрети", заяви в парламента Борисов. Той уточни, че има предвид фирми, физически лица, кредити, цесии за целия период от съществуването на банката до нейното затваряне.

Преди дни Борисов поиска да падне банковата тайна за хората с преференциални влогове в КТБ, които са ги преоформили, така че да станат защитени, и са получили от фонда за гарантиране на влоговете по 100 000 евро.

Труд

Загиналите граничари на "Тракия" били без командировъчни

Двамата гранични полицаи, които загинаха на магистрала "Тракия", не са имали командировъчни за деня на връщане от постовете си по браздата с Турция. Това разказаха техни колеги от Кюстендил.

Както писа "Труд", в четвъртък следобед микробус на "Гранична полиция" катастрофира в камион КАМАЗ. На място загинаха граничарите Венцислав Доганов (46 г.) и Йордан Ашиков (35 г.). Петимата им колеги, сред които и шофьорът Емил Ангелов (42 г.), бяха откарани в болницата в Стара Загора. Всички пострадали са от Кюстендил и се връщали в града след 14-дневна командировка в Болярово и Елхово.

Стандарт

Предлагаме на Катар летището в Стара Загора

Проект за модернизация на летището в Стара Загора ще бъде предложен на Катар. Офертата ще бъде отправена по време на посещението на премиера Бойко Борисов и 7 министри в Доха от 16 до 18 май. Превръщането на държавното летище в товарен терминал-център между Европа и Азия, е част от управленската програма на правителството.

Министърът на икономиката Божидар Лукарски и колегата му Ивайло Московски ще търсят катарски инвеститор, който да осъществи проекта и евентуално да експлоатира летището на концесия. Освен тях за Доха летят и вицепремиерът Румяна Бъчварова, финансовият министър Владислав Горанов, регионалният министър Лиляна Павлова, земеделският Десислава Танева и енергийният Теменужка Петкова.

Монитор

Махат проститутките край морето

Варненската полиция ще противодейства на проституцията с масирани полицейски операции. Това обеща директорът на ОД на МВР във Варна старши комисар Даниел Пашов.

„Лица с този профил притесняват чужденците и доста често дърпат туристите, които се движат на групи или със жените си", коментира полицай №1 на Варна. Според изготвения анализ през светлата част на денонощието жриците се подвизавали на територията на Четвърто РУП, на стария път Варна - Бургас. До момента там са проведени 3 полицейски операции. През активния летен сезон същите проститутки пък заработват през нощта в курорта Златни пясъци и се позиционират на Втора алея.

Сега

Осигуровките ще растат с по-малко, но по-бързо

Един ден след провала на преговорите в тристранката, кабинетът издейства трудно съгласие за пенсионната реформа, като направи редица отстъпки пред бизнеса и синдикатите. В резултат на това осигуровките ще се вдигнат с по-малко, но по-бързо, възрастта за пенсия на масовата трета категория вероятно ще се увеличава още по-плавно от предвиденото сега, а при специалните категории - тежък труд, военни и полицаи, промените ще бъдат по-меки.

Най-голямата изненада е при осигурителната тежест. Работодателите са се съгласили вместо с 4.5 процентни пункта в рамките на 12 години осигуровката за пенсия да се увеличи на два пъти с по 1 п.п. през 2017 и 2018 г. Така 2 п.п. увеличение ще бъде постигнато 4 години по-рано от предвиденото в първоначалния вариант, но пък няма да се вдига вноската за безработица. Разчети колко ще струва това на работещите и осигурителите, вчера не бяха представени.