1140 ученици полагат матура утре в добричко

99 дванадесетокласници от областта не са допуснати до държавен зрелостен изпит утре, съобщи Петър Петров - ст. експерт „Организация на средното образование” в РИО – Добрич.

1140 ученици полагат матура утре в добричко

Днес беше последният им шанс, но те са се провалили на поправителната сесия. Една трета от тях са от Професионалната гимназия по техника и облекло „Дочо Михайлов“ – Тервел. Така от 1239 завършващи, на задължителната матура по български език и литература утре би следвало да се явят 1140 абитуриенти. Преобладаващата част са от Добрич.



На 22-ри май е вторият задължителен зрелостен изпит по математика.

Само петима ученици от целия регион са заявили желание да се явят на матура по избор – двама по математика и по един по химия, биология и английски език. Те са от Добрич, възпитаници са на математическа и езикова гимназия.

Подготовката за изпитния ден утре е готова – над 500 квестори ще дебнат за преписвачи в цялата област. Във всички зали са инсталирани камери, а интернет ще бъде спрян веднага след получаване на материалите за изпита.

В Добрич матури ще се полагат в 8 професионални гимназии: езикова, математическа, стопанска, аграрна, ветеринарна, по електротехника, по транспорт и по туризъм.