Съдът отмени минималната заплата; Миньори и полицаи в пенсия на 55; Акция на ДАНС срещу нелегалните имигранти

Външно се скара на Лавров за "подялбата на Македония"

Съдът отмени минималната заплата; Миньори и полицаи в пенсия на 55; Акция на ДАНС срещу нелегалните имигранти

Пенсии.



"Монитор":

Миньори и полицаи в пенсия на 55

Миньори, полицаи и военни ще се пенсионират на една и съща възраст. Това предвиждат промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), които Министерският съвет прие на вчерашното си заседание.

След преговори със синдикатите и бизнеса правителството реши да намали пределната възраст за труд на категорийните работници.

Така през 2029 г. миньорите ще се пенсионират на 55 г., а не на 57 г., каквото беше първоначалното предложение на социалния министър Ивайло Калфин. Работещите втора категория труд, сред които шофьорите от градския транспорт, ще излизат в заслужен отпуск на 60 г. вместо на 62 г. Пенсионната възраст за полагащите тежък труд ще започне да расте от 2016 г. и ще се увеличава с по 2 месеца годишно

Промените в КСО предвиждат още запазване на възможността при закриване на мина или съкращения миньорите, работили под земята поне 10 г., да могат да се пенсионират на 45 г.

Минимална заплата.

"Дума":

Съдът отмени минималната заплата

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени постановлението на Министерския съвет за определяне на минималната работна заплата (МРЗ) за 2015 г. - 360 лв. от 1 януари и 380 лв. от 1 юли. Причина за решението на съда е заведеният иск от работодателските организации Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българска стопанска камара - съюз на българския бизнес (БСК) и Българска търговско-промишлена палата (БТПП). Мотивът на бизнеса е, че промяната не е съгласувана на заседание на тристранката, както е предвидено в Кодекса на труда.
Върховните магистрати припомнят, че по време на заседанието на комисията по доходи към тристранката повечето работодателски организации изрично са подчертали, че не подкрепят увеличението, само от КРИБ са го подкрепили. Било решено да се разгледа на заседание на тристранката, но такова нямало. Според съдиите липсата на обсъждане е съществено нарушение на административно-производствените правила и това е достатъчно основание за отмяната на министерското постановление.
Решението на тричленния състав може да бъде обжалвано в срок от 14 дни пред петчленен състав на ВАС.
Социалният министър Ивайло Калфин научи за решението на съда вчера сутрин преди заседанието на кабинета. "Трудно мога да коментирам решение на съда", коментира той. Калфин припомни, че промяната на минималната заплата бе в рамките на бюджета.

Скорове.

"Сега":

Външно се скара на Лавров за "подялбата на Македония"

Външният ни министър Даниел Митов реагира остро на изказването на руския си колега Сергей Лавров, според когото зад събитията в Македония стои желанието да се оказва влияние върху правителството на Никола Груевски във връзка с отказа да се присъедини към санкциите срещу Русия. Лавров видя в Македония сценарий, подобен на Украйна и Йемен и заяви още, че вече се водят разговори за това, че е необходимо Македония да се федерализира още по-дълбоко и дори се лансират идеи да бъде разделена: една част да бъде дадена на Албания, друга част - на България".

"Намирам за крайно безотговорни внушенията, направени от руския министър на външните работи Сергей Лавров в днешното му изказване пред Съвета на федерацията на Федералното събрание на Руската федерация, че се обсъждала подялба на Република Македония между Албания и България. Това се казва в изявление на Митов, разпространено от пресцентъра на МВнР.

Акция.

"24 Часа":

Акция на ДАНС срещу нелегалните имигранти се проведе в столицата

Акция на ДАНС срещу нелегалните имигранти се проведе в района на Лъвов мост, бул. „Мария Луиза" и прилежащите квартални улици. Служителите действаха по предварителен сигнал. Бяха проверени редица сгради и хостели, от които бяха отведени над 60 души - граждани с чуждестранен произход, най-вероятно афганистанци. Движението в района се осъществява нормално като всички екипи на полиция, ДАНС и службата по „Миграция" напуснаха участъка.

Полицаите извършиха десетки проверки на документите за самоличност на гражданите, преминаващи през района. На място бяха съсредоточени и сили на Жандармерията. Бяха разположени водоноски в случай на необходимост. Повече от два часа движението по бул. „Мария Луиза" в столицата бе блокирано от бусове на служба „Миграция".