МВнР привика руския посланик заради изявлението на Лавров, уволниха шефа на агенцията по храните, възможен е референдум наесен...

Дипломатическият скандал между България и Русия, и предизвиканото от Москва напрежение в региона са сред основните теми на съботните вестници.

МВнР привика руския посланик заради изявлението на Лавров, уволниха шефа на агенцията по храните, възможен е референдум наесен...

„Зам.-министърът на външните работи Валентин Порязов покани на среща в МВнР временно управляващия посолството на Руската федерация в София г-н Александър Шапел (посланик Исаков е извън страната). От руската страна бяха поискани разяснения във връзка с изказването на министъра на външните работи Сергей Лавров пред Съвета на федерацията на Федералното събрание на Руската федерация и споменаването на България в контекста на сценарии за дестабилизация на Република Македония, съобщиха от външно министерство. Руският представител подчерта, че в изказването си министър Лавров не е имал предвид участие на български официални лица в разговори, свързани с подялба на Република Македония. Изказването не е визирало официалната българска позиция, а идеи, тиражирани в медийното пространство, включително българското." - в. „Стандарт".


„Външно привика руския посланик заради Македония
Руският външен министър Сергей Лавров не е визирал официална българска позиция, а медийни публикации в изказването си за обсъждана подялба на Македония. Това е съобщил временно управляващият посолството на Русия Александър Шапел, който бе поканен в МВнР за разяснение по повод думите на Лавров.
Посланикът Юрий Исаков отсъства от страната.
За България са категорично неприемливи каквито и да е внушения за нейно участие в сценарий за дестабилизация на Македония, заявил зам.външният министър Валентин Порязов. Той е приел уточнението, че Лавров се е позовал на медийни публикации, но е изтъкнал, че в изказването му такова разграничение не било направено.
Стабилността на Западните Балкани е от първостепенно значение за нашата национална сигурност и не можем да си позволим каквато и да било двусмисленост по този въпрос, се казва в съобщението на МВнР." - в. „24 часа".

„Заявеното от външния министър на Русия Сергей Лавров, че България има териториални претенции към Македония, е прецедент в позицията на руската страна през последните десетилетия. Това заяви на пресконференция председателят на парламентарната комисия по отбрана, бивш посланик в Скопие и депутат от АБВ ген. Михо Михов.
"Не го приемаме сериозно. По отношение на комисията за отбрана, която ръководя, обсъждахме  вътрешнополитическата обстановка в Македония и военните измерения и по никакъв начин те не се съизмерват с изказването на външния министър на Русия. Напротив, аз считам, че няма никаква опасност за границите на двете държави и това е мнението на ПГ на АБВ", каза още ген. Михов..." - в. „24 часа".

„Русия продължава да нарушава брутално правата на човека и то не само в Крим и в източната част на Украйна, където се намират терористите и водят заедно с Русия хибридната война срещу страната. Тя нарушава и правата на украинските граждани, които са политически затворници там.
Това каза на пресконференция в Пловдив Негово Превъзходителство Микола Балтажи, извънреден и пълномощен посланик на Украйна в България, цитиран от "Фокус".
По думите му, една от чувствителните теми, свързани с правата на човека, е депортацията на кримските татари, която се осъществява от 18 до 20 май 1944 година. Тогава са депортирани 200 000 кримски татари, обвинени от сталинския режим в колаборационизъм с Вермахта.
„Депортирани са били и 8000 българи, които са живеели там тогава, също гърци и арменци. Единственият коренен народ, който е живял там, се изхвърля от тази територия. Без средства за съществуване, без право на връзка с роднините си, без право да се върнат в родните си места, от които са били депортирани", коментира Балтажи.
По думите му, в края на 80-те години, особено след като Украйна става независима държава, тя поема отговорността за депортираните - те се връщат и се настаняват, дава им се жилище. С анексирането на Крим през март миналата година те отново са засегнати и поемат нов удар от окупационната власт на Русия...
„...И досега продължава нарушаването на правата на човека. Редица украински граждани бяха арестувани по незаконен начин и се намират в Москва под арест", каза още извънредният и пълномощен посланик на Украйна в България.
По думите му, сред заложниците е и Надия Савченко, народен депутат на Украйна. Тя е била отвлечена и става политически затворник..." - в. „Преса".

Изтичането на информация от матурите също е сред темите на всекидневниците.

„Докато МВР не каже дали е възможно изтичане на информация за матурите или не, аз няма да бъда спокоен. Фактът е, че пред мен генерираха темата. Това заяви пред журналисти министърът на образованието проф. Тодор Танев, предаде БГНЕС.
Проф. Танев посочи, че все още факти, проверени от МВР за изтичане на информация за матурата, няма. Според него репортажът на една от телевизиите, която показва това, може да е нагласен.
"Създаването по този начин на неверие в държавните институции не е никак добре, даже е престъпно, ако не се докаже. Това, което знаем до момента е, че часът е бил след 9.00 сутринта. След 9.00 часа децата могат да излизат от класните стаи, отиват до тоалетна. Говорих и с ДАНС, и с МВР по темата. 10 000 квестора не е възможно да бъдат контролирани", каза той..." - в. „24 часа".

„Проф. Танев призова, ако журналистите разполагат с уличаващи факти, свързани с изтичане на информация за матурите, да ги предоставят на отговорните органи, иначе стават съучастници в прикриване на информация.
"Ако нямате факти, значи е инсинуация, нека изчакаме проверката от МВР. Този, който знае нещо за тази година и го крие, съучаства и ще бъде наказан за това. Този, който не знае, но твърди, че има такова нещо, защото било възможно да ги има, прави инсинуации и въвежда МОН в грях, защото разколебава десетки хиляди родители в това, което правим. Не е хубаво за децата", коментира проф. Танев.
Той поясни, че е взел мерки за сигурност като заяви, че е поискал докато темата се генерира да се заглушават мобилните телефони, но няма как да стане, защото МОН се намира в същата сграда, в която и президентството. "Пред мен в ръцете ми се генерира задачата, тя не се знаеше", каза проф. Танев като дори се закле в децата си като потвърждение на думите си.
Образователният министър сподели, че репортажът по телевизията го притеснява, защото има възможност да е истина..." - в. „Преса".

Вестниците информират и за уволнението на шефа на Агенцията по храните след появилите се сигнали за корупция.

„Премиерът Бойко Борисов освободи късно в петък вечерта шефа на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) проф. Пламен Моллов. Премиерът го направи по предложение на земеделския министър Десислава Танева, съобщиха пред "Труд" от министерството й. За нов шеф на агенцията е назначен д-р Дамян Илиев, който досега бе заместник на Моллов.
До тази развръзка се стигна, след като по-рано вчера министър Танева разпореди проверка по сигнала за рекет на БАБХ и шефа й Пламен Моллов. Преди ден фирма „Аладин фуудс" обяви, че й е искан рекет под формата на такса "спокойствие" от 10 000 евро месечно. Тя била поискана през миналата година от служители на БАБХ, последвала и среща с Моллов. Шефът на агенцията отрече и обяви, че са намерили месо с червеи в цехове на фирмата.
Вчера основателят на фирмата Аладин Харфан се срещна с Танева. "На срещата министър Танева подкрепи "Аладин фуудс" за това, че като граждани са излезли публично и са обявили, че им е искана такса "спокойствие".
Малко преди срещата пред Нова ТВ  Аладин Хафран повтори обвиненията си срещу Моллов, а той отново ги отрече и обяви, че цялата история е организирана атака срещу него. По обяд от "Аладин фуудс" съобщиха, че инспектори на агенцията отново са влезли в предприятието за обработка на пилета. "Това се случва само 5 дни след като го отвориха. Тези действия за пореден път показват тенденциозното отношение към "Аладин фуудс", казаха от компанията.
„На война като на война, няма да се поддадем на натиска. Категорично ще продължавам да искам оставката на Моллов, защото за мен той е олицетворение на корупцията", заяви Аладин Харфан.
"Извършената проверка вчера е част от текущия контрол, при нея не са установени нарушения. Следващата седмица отново ще има проверка на предприятието, защото то се води с по-висок риск", коментираха пред "Труд" от пресцентъра на Агенцията по храните..." - в. „Труд".

„...Основателят на компанията Аладин Харфан заяви, че Агенцията е поискала месечен рекет в размер на 10 хиляди евро, за да остави фирмата да работи на спокойствие. След като тя е отказала да го заплати обаче, е последвала серия от проверки в няколко от преработвателните й цехове. Резултатът от тях е временното спиране на производството.
Харфан нарече БАБХ корумпиран орган, от който страда целият бранш. Той обвини затова председателя й проф. Пламен Моллов и посочи като лица, поискали подкупа от фирмата му главният експерт в БАБХ д-р Ерсин Ахмедов, д-р Чакъров, и Стоян Пашев като лице, с което е трябвало да се разбере как да плати. Харфан обясни още, че преките загуби от спирането на производството са в размер на 650 000 лв., а загубите от оборота - над 30%.
В отговор на отправените срещу него обвинения председателят на БАБХ проф. Пламен Моллов показа снимки на месо, по което има бели червеи. То е открито в преработвателния цех за месо на "Аладин фуудс". "Това ядете, когато ядете дюнери на "Аладин фуудс". Ще ви го кажа едно към едно: овкусени добре с оцет и чесън, за да не си личи в какво състояние е месото", заяви той.
Моллов определи представената информация като тенденциозна и манипулативна. Той обяви, че проверката за искания рекет е завършила без резултат и доказателства, но увери, че ако подобно нещо се е случило, служителят който е поискал парите, ще бъде наказан.
"Фирмата е работила безнаказано, при изключително лоши хигиенни условия и липса на всякаква система за управление и проследимост. Не е ясно как няма някой случай на проблем на храните", каза Моллов и разясни, че БАБХ е извършила няколко проверки в цеховете.
Съставени са констативни протоколи и са издадени предписания, които последващите проверки показали, че не се изпълняват.
"Липса на проследимост означава, че не е ясно от какви суровини се произвежда крайният продукт. Най-често това се прави, за да се укрива ДДС", обясни Моллов.
Тази сутрин пред Нова телевизия Моллов обяви, че срещу него се води акция, за да бъде освободен от поста." - в. „Сега".

„След като собственикът на "Аладин фуудс" обвини Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) в корупция и рекет, днес неговите твърдения потвърдиха и от Асоциацията на млекопреработвателите.
Вчера бизнесменът Аладин Харфан съобщи, че са му искани 10 хил. лв. "такса спокойствие", която не платил и последвали редица проверки и затваряне на завода му за преработка на птиче месо...
Сега председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Богдан Борисов също заяви пред Би Ти Ви, че има схема, при която служителите на БАБХ искат от фирми т. нар. "такса спокойствие".
"Същата схема каквато е с Аладин. Отива се в предприятието. Ще ти решим проблема. Дай 10-20 хиляди лева. ... Абсолютно се доказва, че има явна и то безогледна корупция", заяви Борисов. От асоциацията също настояват за оставката на шефа на агенцията по храните Пламен Моллов..." - в. „Дневник".

Темата да референдумите отново е на страниците на всекидневниците.

„Сънародниците ни зад граница вече ще могат да гласуват на референдум и извън дипломатическите ни мисии. Това стана възможно с промени в закона за националните допитвания, внесени от ГЕРБ вчера.
В сегашния си вид законът изрично разпорежда, че национален референдум се "произвежда на територията на Република България", т.е. само в нашите дипломатически и консулски представителства. За премахването на тази разпоредба наскоро настоя общественият съвет към комисията за взаимодействие с гражданските организации, но тогава депутатите не им обърнаха внимание...
Останалите промени в закона не оставят съмнение, че допитването ще се проведе наесен заедно с кметския вот. Създава се нова разпоредба, според която, ако парламентът вземе решение за референдум, а в същото време в едногодишен срок предстоят избори, тогава вотът и допитването се провеждат на една и съща дата..." - в. „Сега".

„ГЕРБ се заемат с ремонт на закона на референдумите „по спешност", за да може наесен с местните избори да се проведе и национално допитване „за" или „против" въвеждане на задължително, електронно и мажоритарно гласуване. Това става ясно от промени в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, внесени днес от избраници от партията, начело с шефа на правната комисия Данаил Кирилов.
Идеята за допитване по трите въпроса бе на президента Росен Плевнелиев, но в предишния парламент БСП и ДПС отхвърлиха предложенията за провеждането му.
ГЕРБ ще улеснят партиите да агитират „за" и „против" въпроси на референдуми. Сега „застъпници" в разяснителната кампания могат да бъдат само инициативни комитети, макар да няма ограничение в тях да участват политици..." - в. „Труд".

В. „Стандарт" съобщава за назначение на Кристалина Георгиева в ООН:
„Зам.-председателят на ЕК Кристалина Георгиева е назначена за съпредседател на Групата на високо равнище на ООН за финансиране на глобалната хуманитарна помощ. Тази група трябва да проучи предизвикателствата пред финансирането на хуманитарните дейност и да набележи начините за преодоляване на голямото разминаване между постоянно нарастващите нужди от хуманитарна помощ и наличните финансови ресурси за нея. В групата са включени 9 високопоставени съветници от различни краища на света. Те ще представят препоръките си лично на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун през ноември 2015 г.
"За мен е чест да бъда съпредседател на Групата на ООН за финансиране на глобалната хуманитарна помощ, инициирана от генералния секретар Бан Ки Мун. Конфликтите и бедствията днес са с мащаби, каквито светът не е виждал от Втората световна война насам. Има остра нужда от средства, но също трябва спешно да помислим как парите да се харчат най-успешно и как да се наблюдава ефекта от изразходването им. Това е целта, която си поставям", заяви Кристалина Георгиева във Фейсбук."