Обявиха носителите на годишните награди с лика на Йовков в Тошево

С традиционното празнично шествие, започнало пред сградата на Историческия музей и завършило на централния площад до скулптурната композиция “Бялата лястовица”, град Генерал Тошево отбеляза честванията по повод 24-ти май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Обявиха носителите на годишните награди с лика на Йовков в Тошево

Преди началото на тържествената процесия, абитуриентите от ПГЗ “Тодор Рачински” и СОУ “Н. Вапцаров” положиха венци пред паметниците на ген. Стефан Тошев и Йордан Йовков. В парада се включиха децата от трите детски градини в града, учениците от трите училища, абитуриентите от Випуск’2015, културните дейци от НЧ “Светлина – 1941”, служителите на Общинска администрация и много граждани.



Под звуците на Фанфарния оркестър шествието изпълни централния площад на града и сведе глава пред великото дело на Светите братя Кирил и Методий. По традиция, тържеството започна с вдигане на националния флаг на Република България под звуците на химна на страната ни.

Тази година Знаменната група, която вдигна националния трибагреник беше съставена от Станислава Донкова от СОУ “Н. Вапцаров”, Валентин Митев от ПГЗ “Тодор Рачински” и Ивана Павлова от СОУ “Хр. Смирненски”. Веднага след това поздравителни адреси към всички присъстващи поднесоха Надежда Колева – началник на Отдел “Образование, младежки дейности и спорт” и Георги Георгиев – зам.-кмет на Община Генерал Тошево.

Председателят на постоянната комисия към ОбС по удостояване с почетни знаци по Наредбата за символиката на Община Генерал Тошево Вяра Дянкова официално обяви носителите на годишните награди “Почетен знак с лика на писателя Йордан Йовков”. Росица Донова Димитрова – дългогодишен директор на ОДЗ „Пролет” гр. Генерал Тошево и Марияна Йорданова Георгиева – дългогодишен директор на ОДЗ „Радост” гр. Генерал Тошево бяха наградени с почетните знаци от кмета на града Димитър Михайлов.

Официалната част беше последвана от празнична програма, в която жителите на Генерал Тошево имаха възможността да се насладят на най-добрите изпълнения на Балет “Алексия”, вокална група “Жаборани”, Детска вокална група “Тошевче”, Детски фолклорен състав “Тошевче” и Фолклорен квартет при Център за работа с деца.