24-та самостоятелна изложба на Николай Тодоров

"Пътуване към тишината" е заглавието на поредната самостоятелна изложба на художника Николай Тодоров от Добрич, която ще бъде експонирана в Художествена галерия – Добрич.

24-та самостоятелна изложба на Николай Тодоров

В тази концептуална изложба авторът показва резултатите, до които е достигнал по своя творчески път. Загърбвайки досадната суматоха на ежедневието, той се отправя на едно пътуване към тишината, която разглежда като състояние на духа и съвършенството, на просветление и смирение. Стремежът към тишината е осезаем, но по–важно е пътуването в духовното. Авторът се връща назад в миналото, търсейки коренът, вечното, което дава смисъл на човешкото съществуване. В своите картини той създава една друга реалност, идеща от древността. Опитва се да намери изначалното, да създаде архетипа. Картините му са вдъхновени от природата, камъка, скалите. Изпълнени са в уникална авторска смесена техника върху платно. Интересът му е насочен изключително към най-древните знаци, оставени от човека. Лишени от разказвателност, те създават една тайнственост и мистичност. Картините стоят подчертано материални, релефни, с първична чистота и тежест. Пропити от патината на времето те изглеждат като находки и реликви в нашия постмодерен свят. Позитивната духовна енергия, която излъчват, задоволява потребността на човека да се докосне до изкуството, да общува с него, да изпита естетическа наслада.

Изложбата ще бъде открита на 4 юни от 17.30 часа и ще може да бъде посетена до 20 юни. Тя е посветена на 55 годишнината на художника и е неговата поредна двадесет и четвърта самостоятелна изложба.