Стартира първо издание на Детско Научно Изложение „Децата създават наука“

Днес, по повод Деня на детето се откри Детско Научно Изложение „Децата създават наука”, в Добрич. Събитието се организира от Департамент за модерни обучителни методи към висшето училище (ВУМ) и гимназия „Райко Цончев“ в града и ще се състои в периода 1-2 юни в сградата на висшето училище.

Стартира първо издание на Детско Научно Изложение „Децата създават наука“

Събитието продължава и утре с представяне на резултатите от „научните опити“ на децата. Сред темите, които ще бъдат представени са „Поведение и грижи за отглеждане на потомството при грабливите птици - Египетски лешояд“, „Живот на планетата - Изследване промяната на рН чрез използване на различни индикатори за храни и сапуни, използвани от човека”, „Запознаване с науките за земята Геология и Геоморфология. Ролята на Слънцето и светлината върху нашата планета.  Вулкани и вулканична дейност.” и други. 



Освен от Добрич, специално за събитието са пристигнали отбори от училища в цялата страна – Бургас, Варна, Хасково, Шумен, Търговище, Кюстендил, Пазарджик, Силистра, Сливен и др. Изложението „Децата създават наука” има за цел да вдъхнови малките ученици за научна дейност и да покаже, че провеждането на научен експеримент може да бъде забавно, вълнуващо и различно.

Инициативата е насочена към развиване на наблюдателност, на умения за експериментиране и за описание на получените резултати у подрастващите от най-ранна възраст. Провеждането на експеримент цели да отключи интереса на децата към научното изследване и да им помогне да развият новаторските си идеи.

„Децата създават наука“ има състезателен характер и е подходящ за деца в подготвителна група за училище и за ученици от I до IV клас (първа възрастова група) и за ученици от V до VII клас (втора възрастова група).

В рамките на първия ден на Изложението, което започна от 13 часа за участниците са организирани различни форми на предприемаческа дейност в сферата на изкуство, туризъм, образование и спорт - Ден на Малкия Изобретател (за първа възрастова група) и Ден на Младия Предприемач (за втора възрастова група).

През втория ден изследователските екипи ще демонстрират и презентират проведеното изследване  върху проблем в едно от следните направления: земя, въздух, вода, слънце и живот на планетата.
Първите 15 отличени научни описания (доклади) ще бъдат публикувани като детски научни статии в Първа Детска научна енциклопедия „Земята, водата, въздухът и животът на нашата планета“.