Изборите и референдумът ще са на 25 октомври; ЦСКА и „Локо" (Сф) са във „В" група, реши БФС

Кунева влезе в Европейската народна партия; Събориха 4 незаконно построени къщи в Гърмен

Изборите и референдумът ще са на 25 октомври; ЦСКА и „Локо" (Сф) са във „В" група, реши БФС

Вот.



"Сега":

Изборите и референдумът ще са на 25 октомври

Датата 25 октомври е много вероятна за провеждането на кметските избори и референдума за изборните правила, съобщи президентът Росен Плевнелиев. И уточни, че има широка политическо съгласие около допитването - то отговаря на желанието на българите за мажоритарен елемент, задължителен вот и електронно гласуване. До дни Плевнелиев ще направи обръщение към нацията, в което ще обяви предложението си за окончателната дата на вота и референдума. Очакванията му са ЦИК да успее да се справи с организацията на вота.
Плевнелиев внесе първото си предложение за изборен референдум преди повече от година, но тогавашното мнозинство на БСП, ДПС и "Атака" не го прие. По-късно инициативен комитет, начело с бившия служебен премиер Георги Близнашки, събра 500 000 подписа, които по закон задължават парламента да насрочи допитването. Проверката на ГРАО обаче показа, че реално парафиралите хора са по-малко, а бившият председател на парламента Михаил Миков отказа да даде на комитета един месец, за да бъдат отстранени нарушенията.

Разследване.

"Труд":

Прокуратурата се самосезира по случая със загиналото новородено в Тетевен

Окръжна прокуратура - Ловеч се самосезира и извърши проверка по случая с починалото новородено бебе от гр. Тетевен.
От прокуратутата съобщиха, че на 01 юни 2015 г. е образувано досъдебно производство за причиняване на смърт на новородено дете поради незнание и немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност.

ДБГ.

"24 ЧАСА":

Кунева влезе в Европейската народна партия

„Движение България на гражданите" стана днес официално член на Европейската народна партия, след като за това гласува Политическата асамблея на ЕНП на заседание в Осло. Това обяви от Осло Меглена Кунева - председател на ДБГ и вицепремиер по европейските политики и институционалните въпроси.

Още с учредяването си ДБГ заяви категорично желание да се присъедини към ЕНП, това беше препотвърдено и с включването на ДБГ към Реформаторския блок, в който участват и други членове на европейската десница, коментира Кунева, като подчерта, ролята на ДБГ като парламентарно представена политическа сила за стабилността на страната.

Гърмен.

"Дума":

Събориха 4 незаконно построени къщи в Гърмен

Съборени са четири незаконно построени, едноетажни постройки в кв. "Кремиковци" на село Гърмен, съобщиха от МВР в Благоевград. В неделя за времето от 8 часа до 14,30 часа от полицейски служители на районното управление "Полиция" в Гоце Делчев, служители на РСПБЗН - Гоце Делчев, служители на РДНСК - Благоевград, служители на НАП, служители на РЗИ - Благоевград, служители на Дирекция "Социално подпомагане", служители на ЧЕЗ "Електроразпределение" и служители на РИО - Благоевград е извършена проверка в Гърмен.
Съборени са четири незаконно построени едноетажни постройки. От служители на РСПБЗН - Благоевград е констатирано, че в района на целия квартал не са осигурени пътища за противопожарни цели, не е осигурено противопожарно водоснабдяване, не са спазени изискванията за безопасна елинсталация, както и неправилно изградени комини в постройките.

Без лиценз.

"Монитор":

ЦСКА и „Локо" (Сф) са във „В" група, реши БФС

ЦСКА и „Локо" (Сф) останаха без лиценз и след обжалването. 02.06.2015 Апелативната комисия към Лицензионната комисия потвърди решенията за неиздаване на лиценз на ЦСКА, „Локомотив" (Сф), „Марек", за което официално и в посочения от УЕФА срок бе информирана и европейската футболна асоциация. Внесената от „Хасково" жалба не бе разгледана в Апелативната комисия, тъй като не е подадена в срок. Така, за сезон 2015-2016 България ще бъде представена в Шампионската лига от „Лудогорец", а в турнира Лига Европа от носителя на Купата на България „Черно море", „Берое" и „Литекс".
Решението на комисията означава, че към днешната дата ЦСКА и „Локомотив" са във „В" група, тъй като вече нямат професионален статут. Последната възможност двата клуба все пак да играят следващия сезон в елита е в Изпълнителния комитет на БФС. Очаква се на 15 юни шефовете на футбола да им позволят да играят в „А" група, но при определени условия. В тях е включено изискването да започнат незабавно изплащане на дължимите суми към НАП и кредиторите. Също така ще се иска план за излизане от финансовия батак, което касае най-вече ЦСКА, тъй като дълговете на „червените" са над 20 милиона лева. „Локо" дължи далеч по-малко - 1 милион лева. ЦСКА е заплашен и с още санкции, които ако се приложат, клубът може да изпадне от „А" група по естествен път - забрана за входящи трансфери, както и отнемане на точки от актива още преди да е започнало първенството.