Общоградско поклонение за 2-ри юни в Добрич

Със заупокойна панихида за Христо Ботев и загиналите за свободата, и независимостта на България, започна общоградското поклонение в Добрич днес.

Общоградско поклонение за 2-ри юни в Добрич




Отец Стоян Димов отслужи и водосвет за 75-годишнината на училището, с името на поета-революционер. В двора на ОУ „Христо Ботев“ се събраха деца, учители, общественици и граждани. Сред официалните гости бяха зам.-кметовете Иван Колев и Камелия Койчева, зам.-областните управители Йордан Йорданов и Ивайло Манушев, общински съветници.






Даваме си сметка, че нашият най-голям исторически капитал са онези паметници на състраданието и подвига, по които всяка една нация, в. т. ч. и българската измерва своя духовен ръст, своето величие“, каза в словото си зам.-кметът Иван Колев. „Нашият Ботев е един от великите умове на човечеството. Оставя идеи и прозрения, насочени към бъдещето. Негови са безсмъртните думи: Няма власт над оная глава, която е готова да се отдели от плещите си в името на свободата и за благото на цялото човечество“… не е достатъчно да кажем, че Ботев е неразривна част от нашата национална история – той е част от вечността!“, заяви Колев.




Присъстващите почетоха паметта на загиналите за свободата на Родината с едноминутно мълчание, последвано от вой на сирени.





Паметникът на Христо Ботев беше отрупан с венци и цветя на признателност от институции, граждани, деца.