Празнуваме Деня на всички български светии

Днес е Денят на всички български светии. На тях е посветена винаги първата неделя след Петдесетница.

Празнуваме Деня на всички български светии

Отците на Църквата са установили този празник, за да напомня, че има герои на вярата, които въпреки праведния си живот и служба на Бога, са останали безименни и неизвестни за света.

Затова днес православният свят празнува всички светии, които със силата на Светия Дух са вършили чудеса, разпространявали са Евангелието на Спасението и са наши застъпници на небето.

Денят на Всички български светии е уникален празник, информира pravoslavieto.com. На него Църквата отдава почит към всички исторически личности, живели по нашите земи, които са канонизирани за светци. Те са се отличавали с благочестив живот, изповядвали са в пълнота Христовата вяра и са били предани на светото православие. Били са хора на вярата и духа и всеки с делата си е заздравявал спойката между църква, народ и държава. Българските светци олицетворяват националната ни съдба, защото всеки период от доосвобожденската ни история има своите мъченици.

Освен тези светии, които са отбелязани в църковния календар, на българската земя са просияли много светители, преподобни, пустинници и мъченици, като се почне от преди покръстването на българите и след това до ново време. По време на османското робство башибозукът е разрушавал и изгарял манастирите и църквите ни, но вярата на народа ни е била съхранена. Затова на този ден възпоменаваме също безбройните безизвестни свети хора, които проляха кръвта си за запазването на вярата по нашите земи. Този ден е за прослава и на онези неизвестни подвижници, монаси и свети хора, отишли си тихо и скромно от този свят, които светят със невидима светлина от небесния небосклон.

Неделя на всички български светии празнуваме след Неделя на Всички светии - първата след Петдесетница. С възпоменанието им в богослужебния ред се изпросва молитвеното им застъпничество и благословение над целия български народ.

В празничния за християните неделен ден, с благословението на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, Архиерейска Света Литургия в храм "Вси светии", село Чепинци на Софийска епархия ще оглави Негово преосвещенство Браницки епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит. Той ще бъде в съслужение с протосингела на Софийска света митрополия отец Ангел Ангелов и др духовници.