Тази седмица в Добрич ще се проведе балетният конкурс "Анастас Петров"

В края на седмицата, на 13 и 14 юни (събота и неделя), в град Добрич ще се проведе балетният конкурс „Анастас Петров“.

Тази седмица в Добрич ще се проведе балетният конкурс "Анастас Петров"

На сцената на ДТ „Йордан Йовков“ ще представят своето майсторство млади балетисти от цялата страна.



Конкурсното начало, както и обявените награди, призове и звания, не на последно място и предоставяните от Министерство на културата стипендии са мощен стимул за неукрепналите още изпълнители да изявят таланта си в балетното изкуство. За много от участниците това е и начало на блестяща кариера, защото те са млади артисти-балетисти от професионални балетни трупи, ученици от средните училища по изкуствата и различните балетни школи, а участието в национален балетен конкурс от такава величина е голям плюс в творческите им биографии.

Проявата е включена в Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби за 2015 г.

Седемнадесетата национална среща на младите балетни изпълнители „Анастас Петров” се провежда в Драматичен театър „Йордан Йовков“ - Добрич и е под патронажа на Детелина Николова – кмет на Община град Добрич. Организатори са Община град Добрич и Фондация „Международен балетен конкурс - Варна” с подкрепата на Министерство на културата и със съдействието на Драматичен театър „Йордан Йовков“.

Участниците се състезават в две възрастови групи: старша (от 20 до 26 години) и младша възраст (от 14 до 19 години). Конкурсът ще се проведе в два състезателни тура: І-ви тур - Задължителна класическа хореография и
ІІ тур - Класическа и съвременна хореография.

Състезателите ще бъдат оценявани от жури, в което са  включени наши изтъкнати дейци на балетното изкуство: доц. Ясен Вълчанов – Председател на журито, премиер-солист на Софийската национална опера и балет, балетен педагог в НБУ-София и НАТФИЗ и членове: Бойко Неделчев - Премиер-солист,  балетен педагог в Националното училище за танцово изкуство София, Любомир  Кацаров - Премиер-солист, балетен педагог  в Национално училище по изкуствата "Добри Христов" Варна, Росен Канев - Премиер-солист на Софийската национална опера и балет, Сара-Нора Кръстева - Ръководител на балета на Софийската национална опера и балет

Ще бъдат връчени следните награди и отличия: Голяма награда „Анастас Петров”; Една специална награда за артистичност от Фонд „Нина Кираджиева”; Първа, втора и трета награда в двете възрастови групи; Две поощрения за съвременна хореография и две поощрения за резултатна педаготическа работа.

Програма:

13 юни
09.30 ч. - Откриване и Първи тур – класическа хореография

14 юни
09.30 ч. - Втори тур – класическа и съвременна хореография
18.00 ч. - Закриване на конкурса, обявяване на наградите и галаконцерт на лауреатите