Станишев отново е лидер на ПЕС, НС подкрепи падането на банковата тайна за КТБ, нов скандал в управляващата коалиция

Вестниците в събота съобщават за преизбирането на Сергей Станишев за лидер на ПЕС.

Станишев отново е лидер на ПЕС, НС подкрепи падането на банковата тайна за КТБ, нов скандал в управляващата коалиция

„Станишев преизбран начело на европейските социалисти с близо 70% от гласовете
Лидерът на ПЕС Сергей Станишев очаквано бе преизбран начело на европейските социалисти след като основният му конкурент за поста, испанецът Енрике Барон Креспо, се отказа от надпреварата в последния момент. Българинът получи 283 гласа от подадените 404 валидни бюлетини. Това прави 69.5 % от делегатите на конгреса. Едва 67 са били против. 54 пък се въздържаха." - в. „Труд".

„Преизбраха Сергей Станишев за лидер на ПЕС на 10-ия конгрес на партията в Будапеща. Основният му опонент за поста - 71-годишният испанец Енрике Барон Креспо изнесе първи своята лидерска реч, в която на практика повтори десетте основни послания на Станишев от манифеста на европейските леви. На финала Креспо обра овациите на залата с думите: "А сега приемете и моя отвод от тази надпревара".
Запознати припомниха, че преди няколко години Станишев отказа от лидерския пост в БСП президента Георги Първанов. В Будапеща обаче кулоарните коментари са, че Енрике и Сергей са имали разговор на четири очи, при който 71-годишният испанец е поздравил Станишев за досегашните му президентски мандати.
Соцлидерът Сергей Станишев постигна уникално обединение между нашите партии и създаде мрежа между организациите, които са пред национални избори, подчерта в доклада си генералният секретар на ПЕС Ахим Пост.
Академията на ПЕС за млади лидери спомага за координация между партиите ни, каза още Пост. Партията е в добро финансово състояние, отчете още генералният секретар. В доклада си Пост отчете и стратегията, която ПЕС започна за победа на европейските избори през 2019 година.
"Без теб, Сергей, нямаше да имаме този успех", каза пред множеството Пост и отново наблегна на ключовата роля на Сергей Станишев на върха на ПЕС. Около 19,20 българско време евросоциалистите пристъпиха към основните речи на двамата претенденти за президент на ПЕС..." -  в. „Стандарт".

Съботните вестници информират и за одобреното от депутатите отпадане на банковата тайна за КТБ.

„Да отпадне банковата тайна при несъстоятелност, одобриха депутатите на първо четене, предаде Фокус. Това стана с одобрените на първо четене промените в Закона за кредитите - „За" гласуваха 112 депутати, 1 беше против, 1 се въздържа.
Депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова, която е и един от вносителите, посочи, че в действащото законодателство липсва правна уредба, касаеща разкриването на фактите и обстоятелствата, засягащи наличностите и операциите по сметките, влоговете и кредитите на клиентите на банка в несъстоятелност.
„Предлаганите промени целят създаване на правна възможност след обявяване на банка в несъстоятелност да се разкрие банковата тайна по отношение на физическите и юридическите лица, на които са били предоставени привилегировани лихвени условия, влоговете, сметки", уточни тя..." - в. „Стандарт".

„Отпадане на банковата тайна ще важи за всички, които имат депозити с преференциални лихви и са се разпореждали с парите си след поставянето на банката под специален надзор. Ще се оповести и информация за фирмите, получавали кредити, след което самите те са се превръщали в кредитори.
Председателят на временната парламентарна комисия за КТБ Десислава Атанасова мотивира предложението за изменения, като обясни, че в момента законодателството не позволява разкриване на факти относно лица и сметките им след обявяване на банка в несъстоятелност.
Информацията може да бъде изисквана от министъра на финансите или от председателя на фонда за гарантиране на влоговете. В седемдневен срок синдиците на банка, обявена в несъстоятелност, трябва да оповестят данни за размера на влоговете, сметките и кредитите.
С промени в Закона за банковата несъстоятелност пък ще се даде достъп на фирмата, която ще разследва активите на КТБ, до данни за всички трансакции между свързани лица дори и в офшорни зони..." - в. „24 часа".

„Народното събрание прие на първо четене в пленарна зала промени в Закона за кредитните институции, които предвиждат падане на банковата тайна за банки в несъстоятелност.
112 депутати гласуваха "за", 1 беше против и 1 се въздържа, съобщава БГНЕС. Поправките бяха изготвени от временната анкетна комисия за проверка на обстоятелствата, довели до фалита на Корпоративна търговска банка. Законопроектът е подписан от представителите на всички парламентарни групи, които участват в комисията. Нито един народен представител не се включи в дебатите преди гласуването на поправките, въпреки че според юристи в тях са заложени някои неясноти.
"Интересът на обществеността към лицата, свързаните с тях дружества и политически партии налага създаването на основание за разкриване на банковата тайна за банка в несъстоятелност", пише в мотивите на законопроекта, който бе приет на първо четене. Промените целят създаване на правна възможност след обявяване на банка в несъстоятелност да се разкрие банковата тайна по отношение на физическите и юридическите лица, на които са били предоставени привилегировани лихвени условия, влоговете, сметките и кредитите на политическите партии и на лицата и техните семейства, които заемат висши държавни дружества, както и консултантските договори, договорите за наем и други възмездни и безвъзмездни договори между банката и лицата, заемащи висши държавни и други длъжности.
По искане на председателя на Фонда за гарантиране на влоговете и на министъра на финансите синдиците на банка в процедура по несъстоятелност ще трябва да оповестят публично в седемдневен срок сведения относно физически и юридически лица и размера на техните влогове, сметки и кредити, предвиждат промените..." -  в. „Преса".

Сред актуалните теми на всекидневниците е и поредният скандал в управляващата коалиция, този път предизвикан от бившия служебен  премиер Георги Близнашки.

„Бившият премиер в служебния кабинет Георги Близнашки нападна правосъдния министър Христо Иванов, който бе начело на ведомството и при неговия мандат. В интервю за Канал 3, Близнашки заяви, че Иванов е некомпетентен, без трудов стаж и "аз постоянно му дърпах юздите".
Близнашки направи острите изказвания в коментар на предложенията за съдебна реформа и конкретно заради конституционните промени, които министерството подготвя. Той обяви, че премиерът Борисов е бил подведен, а с промените се цели да бъде яхната съдебната власт.
"Христо Иванов няма един работен ден", заяви Близнашки, а на реплика на водещия, че все пак той е назначил министъра заяви: "Не аз, президентът Росен Плевнелиев го назначи. А аз постоянно му дърпах юздите." Според него предложенията за промяна в Закона за съдебната власт са "реформаторски мечти от времето на Иван Костов", а идеята главният прокурор да бъде назначаван от парламента цели съдебната власт да бъде поставена под контрола на силните на деня..." - в. „Дневник".

„Единството на реформаторската общност се пропука вчера след серия непремерени изказвания на министри, откровени гафове и приятелски огън. Бившият служебен премиер Георги Близнашки засипа с критики собствения си правосъден министър Христо Иванов, който и в момента е шеф на МП. Професорът нарече "тържество на глупостта" предлаганите от Иванов промени в конституцията, свързани със съдебната реформа.
„Христо Иванов е некомпетентен, премиерът Бойко Борисов е подведен, а хората, които искат да променят конституцията, всъщност искат да яхнат съдебната власт, както преди години се опита да направи Иван Костов", заяви Близнашки пред Канал 3. Той нарече "абсолютно неприемливи" идеите на реформаторите главният прокурор да бъде назначаван от парламента, а тайният вот във Висшия съдебен съвет да бъде заменен с явен. Според него това ще доведе до пълно подчинение на съдебната власт..." - в. „Сега".

В. „Преса" цитира Георги Близнашки по същата тема:
„Намеренията поначало бяха добри, включително разделянето на ВСС. Но за огромна изненада на 16 април, Деня на Конституцията и юриста бяхме сюрпризирани с пресконференция. Тя разкри други цели - съдебната власт да бъде поставена в зависимост от силните на деня. Беше заявено, че гласуването във ВСС трябва да бъде явно, защото така гласували и в Народното събрание. Твърде произволно твърдение и недопустима аналогия. НС гласува явно, когато приема закони, които засягат всички граждани.
Кадровите въпроси са от персонално естество. Златното правило на конституцията е: когато се решават общи въпроси, които засягат всички, гласуването е явно, когато се решават персонални въпроси, гласуването трябва да е тайно и това се преподава във всички правни факултети в цивилизования свят. Това няма как да го знаят възпитаниците на школата на МВР в Симеоново."
За Борисов - потърсен, но ненамерен
„Бях много рязък, за да ги накарам да ме чуят, всеки трябва да е наясно със своя капацитет от знания. Подобни промени не могат да бъдат съобщавани по такъв лековат и безотговорен начин, без консултации със специалисти, които знаят за какво става дума. Пресконференцията на 16 април беше тържество на глупостта!...
Знаете, че допринесох за връщането на Бойко Борисов като активен участник в протестите. Казвам на министър-председателя: така не може, слушай внимателно какво казват хората, които разбират. Изпратих му съобщение, че е време да се видим и поговорим, но..." - в. „Преса".

Използването на песента на Валя балканска „Излел е Дельо хайдутин" от холивудски композитор също е сред темите на всекидневниците.

„Композиторът, който използва „Излел е Дельо хайдутин" в трейлър на касов холивудски филм, е готов да заплати за правата на песента, съобщи bTV.
Песента, включена в Златната плоча на „Вояджър" като послание към Космоса, прозвуча като рекламен клип на филм „Утреландия" с Джордж Клуни. Композиторът Томас Бергерсен е поискал песента с писмо до Мистерия на българските гласове, но не получил отговор и все пак решил да я използва.
Бергерсен е готов да плати за авторските права на песента и проявил интерес лично да се срещне с Валя Балканска, за да се извини за недоразумението." - се казва в  идентични публикации на „Труд" и „24 часа".