Вселената може да стане четириизмерна

Американски учени смятат, че първоначално нашата Вселена е била само с едно измерение. След Големият взрив е съществувало едно измерение, след това второ и сега, този триизмерен свят, в който живеем. Не е изключено с времето да се появи и четвърто измерение.

Вселената може да стане четириизмерна

С такава необикновена идея излязоха група физици, начело с Деян Стойкович от университета в Бъфало. Хипотезата на учените бе възприета без особен ентусиазъм, когато за първи път бе оповестена-през 2010 година. Затова учените подготвиха ново изследване.

 

Този път те твърдят, че могат теоретически да докажат хипотезата си. Сега, историята на Вселената се изучава с най- различни видове телескопи.

 

Както е известно, светлината от далечните звезди пристига на Земята за милиони години, затова, изучавайки определени сектори от звездното небе, астрономите могат да изучат еволюцията на космоса.

 

Освен светлината, във Вселената се разпространяват и гравитационни вълни, които досега са изучени само на теория. НАСА и Европейската космическа агенция планират до 2016 година да изстрелят в околоземна орбита лабораторията LISA, която ще се опита да ги намери.

 

Според Стойкович, тези вълни не могат да съществуват във Вселена с едно измерение, затова лабораторията няма да ги открие. И това ще стане доказателство на тяхната хипотеза. Физикът подчертава, че ако идеята му се окаже вярна, то тя ще може да реши много противоречия над които си блъскат главите учените и по- точно да се разбере откъде и защо се разширява Вселената. Според ученият, в края на краищата тя ще стана четириизмерна.