Скаутски патрул "Делфини" - Дуранкулак учи на морал и оцеляване сред природата

В страната ни има малък брой скаутски групи, но едно село по Черноморието може да се похвали с такъв. Това е Дуранкулак. Макар да е създаден през месец април 2015 г., скаутският патрул вече има своите последователи и продължава да набира нови желаещи приключенци. Кръстен е „Делфините”, по предложение на самите деца.

Скаутски патрул "Делфини" - Дуранкулак учи на морал и оцеляване сред природата

В България малко се знае за скаутското движение. Заражда се в Англия преди около 100 години и е създадено, за да научи подрастващите на морал, дисциплина, физическо здраве и помощ за околния. Разбира се като всяка организация, и тази си има принципи и правила. Те са:
1. Скаутът е честен и достоен за доверие;
2. Скаутът е верен на Бога, Отечеството, обществото и семейството си;
3. Скаутът е длъжен да бъде полезен и да помага на другите;
4. Скаутът е приятел на всички и брат на всеки скаут;
5. Скаутът е вежлив и етичен;
6. Скаутът е приятел на животните и опазва околната среда;
7. Скаутът проявява чувство на уважение;
8. Скаутът е весел и с висок дух;
9. Скаутът е пестелив и опазва частната и обществена собственост;
10. Скаутът е чист в мислите думите и делата си.




Сакаутски патрул  „Делфини” – Дуранкулак е част от Шабленския клуб „Ястребите”. Но как започва всичко? Идеята за скаутският патрул в Дуранкулак е по предложение на създателя на шабленския клуб за скаути „Ястребите” Живко Жечев. Той отправя запитване към своя приятелка - Мария Златева, която живее в с. Дуранкулак. Запознава я с организацията, с какво се занимава, ползите от членството в нея, като се надява да намери съмишленици в селото. Добрата новина не закъснява. Мария Златева заедно с Доротея Панчева организират родителска среща, на която запознават присъстващите с Организацията на Българските Скаути и нейните норми и закони. Родителите са скептични, но след серия прожекции на тематични материали и беседи осъзнават, че децата им само биха спечелили от подобни занимания. В момента в Скаутски патрул „Делфините” членуват около 10 деца, но в летните месеци стават много повече. Курортното селище е сборище на много летуващи семейства, чиито деца изявяват желание да участват в извънкласните занимания.


От създаването си досега, децата са организирали поход  до морето, построили са сами морска къща за книги, участвали са в множество беседи и игри. Заниманията са всяка неделя, за по час-два. Скаутски патрул „Делфините” разполагат със свое местенце, което в миналото е било училището на селото. След малка реконструкция, помещението се трансформира в убежище за учениците от патрула. Стремят се да го направят по-уютно, но за съжаление на този етап не разполагат с достатъчно средства. Благодарение на добри хора от селото, получават най-необходимото като ел. контакти, крушки и маса с няколко табуретки, кранче за вода. Все още има какво да се желае –  нови мебели, нов балатум, шкафове, рафтове, игри като домино, монополи, шах и други подобни.


Често децата са активни в даването на идеи относно бъдещи техни занимания. Сами избират какво да правят в часовете – дали да си организират поход, да беседват или да играят на любимите си игри. Заниманията на скаутите са основно сред природата, като се цели симбиоза между младия човек с природата и околните. Често се занимават с екология, оцеляване в природата, лагеруване, спортни мероприятия, благотворителност, международен обмен и обучение.


На този етап „Делфините” от Дуранкулак съществуват под формата на скаутски патрул, тъй като за да се превърнат в клуб са има необходими още около десетина членове. Едно от изискванията за формирането на скаутски клуб е в него да членуват минимум две скаутски групи, всяка с по 15-тина члена. Но и в сегашното си състояние се справят перфектно. Най-малкият скаут за момента е едва на седем, а най-големият на 16 години. Момчетата и момичетата от патрула в Дуранкулак замислят следващият си поход, който ще е до близките до селото археологически разкопки. Там ще се запознаят с миналото на родното си село. Ще разгледат руините, ще изслушат беседа по темата. Едно от най-чаканите събития е летният палатков лагер в Крапец. За една нощ  децата ще нощуват на открито с всички придружаващи занимания, игри, истории, барбекю и много други приятни занимания. Планира се и летен благотворителен базар с ръчно изработени бижута и сувенири, а събраните средства ще бъдат дарени на социално слаби деца или за друга благотворителна кауза.