Христос воскресе!

Христос воскресе! Во истина воскресе! - това са думите, с които днес се поздравяват вярващите християни.

Христос воскресе!

Настъпи дванайсетият час и християните в храма и у дома се поздравяват с "Христос воскресе!"


 

Със свещ в ръка или без нея, в църквата или вкъщи, истинското съпреживяване на празника е невидимо за очите.

Едва ли външният израз на ритуала с тържествената литургия, реденето на опашките за причастие и за пламъче от донесения от Божи гроб свещен огън, обикалянето на храма три пъти, занасянето на огъня у дома - едва ли всичко това е достатъчно, за да кажем, че душата ликува от Възкресението, ако то не е вътре в нея.

Христос възкръсна, за да изкупи греховете на човешкия род, а човешкият род отправя молитвите си за здраве и закрила пак Нему. И не спира да ги рои същите тези грехове, които са го разпънали ...

Покаянието в една свещена нощ с една запалена свещ на Великден не е индулгенция за бъдещи грешки и зли дела. Лицемерието няма нищо общо с истинската вяра. И няма да станем по-добри миряни, дори и да сме постили и да сме хапнали залък от тялото Христово, и да сме отпили глътка от червеното вино - неговата кръв, ако сме постлали живота си върху мъката на другите.

Великден е! Децата се радват и се чукат с боядисаните яйца - за тях е лесно, обръщат празника на детска игра.

Възрастните засядат на масата и се тъпчат с агнешко и козунаци. И повечето от тях приемат големия християнски празник просто като няколко почивни дни и възможност за гуляй.

А е Възкресение! Но Христос е възкръснал и за това - да сме си същите малки човеци, които нямат броня срещу изкушенията, понеже са от плът и кръв!

Христос воскресе! Пролетта събужда желанието да сме живи с още по-пълна сила.

Радвайте се на живота и не забравяйте да се обичате!