Голямо ОХи за Европа, Доброволна казарма отваря правителството

Десетки хиляди безработни българи може да се върнат наесен от Гърция; Пенсиите изостават все повече от заплатите

Голямо ОХи за Европа, Доброволна казарма отваря правителството

24 часа"



Десетки хиляди безработни българи може да се върнат наесен от Гърция

Има риск десетки хиляди българи в Гърция да загубят работата си и да се върнат в България, ако се развият мрачните сценарии за съдбата на гръцката икономика. Това прогнозира в интервю за "24 часа" бившият социален министър Иван Нейков.

У нас обаче не се предлагали такива работни места, на каквито те са били в Гърция. Поради това безработицата в България можело да се увеличи от 10 на 15-16%.

В средата на зимата тези хора щели да поискат социални помощи, защото са останали без работа, но бюджетът на социалното подпомагане не бил готов за това, твърди Нейков.

„Труд"

Доброволна казарма отваря правителството

Държавата организира това лято доброволна казарма за студенти, която завършва с истинска военна клетва, научи "Труд" от военното министерство. Занятията се провеждат във великотърносвкия Военен университет и Военноморското училище във Варна и напълно дублират наборните школи от миналото. Така всеки младеж или девойка може да усети как са набивали крак на плаца техните бащи по времето, когато службата беше задължителна за всеки българин от мъжки пол

„Стандарт"

Голямо ОХи за Европа

Гърция шокира Европа с "ОХи" (в превод "не") на референдума в неделя. Южните ни съседи отхвърлиха строгите мерки за икономии на кредиторите напук на всички апокалиптични сценарии от Брюксел. Към 20,30 ч процентът на гласувалите с "не" гонеше 60 на сто според преброените бюлетини. "Патриотизмът е по-важен от хляба", скандираха по улиците на Атина. "Демокрацията победи страха", обяви премиерът Ципрас. Кабинетът в Атина побърза да обяви, че Гърция остава в еврозоната и настоя за незабавни преговори с кредиторите, които да дадат резултат до 48 часа. Спешно беше поискана и финансова инжекция от Европейската централна банка.

„Монитор"

Гърция казва OXI на кредиторите

Според данни на екзитпол мнозинството гърци са гласували с „не" (OXI) на състоялия се вчера референдум, съобщи Евронюз. Според агенцията избирателната активност е била 65 процента при необходими 40 на сто от имащите право на глас. На референдума нашите южни съседи трябваше да гласуват дали да приемат, или да отхвърлят новите предложения на кредиторите за реформи в замяна на финансова помощ.

„Сега"

Пенсиите изостават все повече от заплатите

Въпреки слабото подобрение на съотношението на пенсиите спрямо заплатите в последната година парите за старост все още не могат да наваксат замразяването им в няколко поредни години. Съотношението между средната пенсия и чистата средна заплата - след данъците и удръжките за служителя - през последните четири години се е влошило, показват изчисления на "Сега" на база данните на Националния осигурителен институт. Ако през 2010 г. средно пенсионерите са получавали малко над половината от средната нетна заплата за страната - 51.5 на сто, през миналата година това съотношение е паднало до 47.8%.