Депутатите порязаха конституционните промени; Плащаме кеш за здраве двойно над препоръката на СЗО

Арестуваха основателя на „Техномаркет" заради данъчни престъпления; КТБ работила като пирамида

Депутатите порязаха конституционните промени; Плащаме кеш за здраве двойно над препоръката на СЗО

Отхвърлени.



"Монитор":

Депутатите порязаха конституционните промени

Депутатите от временната парламентарна комисия за обсъждане на промените в конституцията порязаха измененията в основния закон. Народните избраници отхвърлиха законопроекта с 6 гласа „против", 5 „за" и един въздържал се.  
Зад измененията застанаха от ГЕРБ, Реформаторския блок и ПФ, както и Краси-мира Ковачка от БДЦ. Про-тив гласуваха БСП, ДПС, АБВ и „Атака", а друг депутат от БДЦ - Явор Хайтов, се въздържа.  Близо два часа обсъждаха народните избраници законопроекта заизменение и допълнение на конституцията в присъствието на министъра на правосъдието Христо Иванов, който обаче не взе думата. Малко по-късно експертът по конституционно право проф. Геор-ги Близнашки призова Иванов да подаде оставка заради провала на широко рекламираната от него съ-дебна реформа.  „Лековато поведение по-каза министърът на правосъдието. Когато отвсякъде заваляха критики, той си позволи да дава квалификации на съдиите. От моя гледна точка той трябва да седне и да си напише оставката", заяви Близнашки по БНТ.

Здравеопазване.

"24 Часа":

Плащаме кеш за здраве двойно над препоръката на СЗО

България има извънредно високи директни плащания в здравната система - хората плащат от джоба си двойно повече от препоръката на СЗО. Те нарастват от 30% през 1998 г. на 47% през 2012 г.
Това посочи постоянният представител на Световната банка у нас Антъни Томпсън в доклад, представен на заседание на "Партньорство за здраве". Консултативният орган към Министерския съвет обединява изпълнителната власт, медицинската общност и пациентски организации в търсене на консенсус за здравната реформа.
4% от домакинствата, които са били над прага на бедност, са паднали под него заради плащания за здравни услуги. Над 20% от хората с ниски доходи пък нямат достъп до медицинска помощ - един от най-високите дялове в ЕС. Същевременно здравното осигуряване не обхваща между 6 и 12% от българите, а е задължително по закон.

КТБ.

"Сега":

КТБ работила като пирамида

Цветан Василев ползвал банката като личен банкомат, става ясно от доклада на парламентарната комисия Сложна схема от кухи кредити, фирми бушони и свързани лица е довела до източването на 4 млрд. лева от КТБ и фалита й. Това се твърди в доклада Временната анкетна комисия за проверка на Корпоративна търговска банка (КТБ). Докладът е внесен в деловодството на парламента в края на работния ден, съобщи Нова ТВ.Депутатите пренесоха на хартия твърденията си, че в продължение на години Цветан Василев е използвал КТБ като персонален банкомат.Според доклада банкерът - мажоритарен акционер, основно е финансирал сам себе си, като огромна част от отпуснатите кредити били раздавани срещу малко или никакво обезпечение на фирми, свързани помежду си и със самия Василев. Много от тях били създадени броени месеци, преди да получат милионни заеми. Често одобрението се давало буквално в деня на искането, посочва Нова тв.

Арест.

"Труд":

Арестуваха основателя на „Техномаркет" заради данъчни престъпления

Членът на съвета на директорите на "Техномаркет" АД и на "К и К Електроникс" АД Николай Китов бе арестуван в София по искане на италианските власти, съобщиха вчера от прокуратурата.
Китов е издирван с европейска заповед за арест заради дело за данъчни престъпления по т. нар. афера "Карусел", свързана с доставки на консумативна електроника, уточняват разследващите.
Софийският градски съд е разрешил претърсвания и изземвания на домашния и служебните адреси на Китов в София. Задържането му последвало обиските.Предстои съдът да се произнесе по Европейската заповед за арест на Китов, издадена от Републиканската прокуратура при съда в Монца, допълват от държавното обвинение.