Норвежкото правителство ще отпусне помощ

До края на 2011 г. или началото на 2012 г. норвежкото правителство ще отпусне нов транш средства - помощ за съхраняване на културно-историческото наследство в България, част от които вероятно ще е за скалния град Перперикон, каза посланикът на Норвегия Тове Скарстейн, която заедно с посланика на САЩ Джеймс Уорлик посети скалния град Перперикон.

Норвежкото правителство ще отпусне помощ

Визитата се осъществи след покана на археолога Николай Овчаров. Джеймс Уорлик и Тове Скарстейн останаха очаровани от видяното, като и двамата бяха единодушни, че Перперикон е добра база за привличане на туристи от САЩ и от Норвегия, предаде ТВ Европа.


 

България има толкова богата история и нищо не демонстрира това повече от Перперикон. Това са хиляди години истории и традиции, "разкопани" от проф. Овчаров. Това е изумително и магическо място, отбеляза Джеймс Уорлик пред журналисти и изрази надежда повече американци да посетят Перперикон.     Не съм виждала разкопки с подобен мащаб никъде другаде по света, сподели Тове Скарстейн. Според нея България става познато място за гражданите на други държави благодарение и на европейските програми.