Делим плажа с властта срещу петдесетачка на ден, 11% от българите плащат данъците си със заем

Цветан Василев разклати властта и във втора държава - Сърбия, Борисов оряза 70% от съдебната реформа, Застреляха мъж посред бял ден в района на Външно министерство

Делим плажа с властта срещу петдесетачка на ден, 11% от българите плащат данъците си със заем

24 часа"


Цветан Василев разклати властта и във втора държава - Сърбия

След като вече втора година България се тресе заради Цветан Василев и фалита на КТБ, бившият мажоритарен собственик на източената банка разклати и съседна Сърбия.

Заради дълг от 20 млн. евро на завода на Василев за стъкло в Парачин сръбският премиер Александър Вучич буквално избухна срещу българина в неделя, който чака в Белград решението на съда за екстрадицията му у нас. (През март т. г. Апелативният съд в Белград отхвърли решението на Висшия съд Василев да бъде екстрадиран в България. Така делото се върна на първа инстанция и още се чака решение - б.р.)

Премиерът Вучич предупреди Василев, че ако някой му разреши да не плати дълговете си към Сърбия....

„Труд"

Мъртва вълна удари южното Черноморие

Навръх Илинден мъртво вълнение удари Бургаско. "До вчера морето беше спокойно, но от тази сутрин задуха сулганът - вятърът, който вдига вълната. Морето стана много опасно, започна да дърпа навътре", разказаха спасители. Поверието е, че на Илинден водата взема най-много жертви.

"Всички сме на нокти. На децата разрешаваме да влизат само на метър от брега, а на възрастните - до кръста", каза в понеделник сутринта Петър Русев, който е на пост на плажа под Летния театър в Бургас. Знамето до обяд беше жълто, но по-късно беше сменено с червено и спасителите не пускаха никого във водата.

„Стандарт"

Сръбските медии: Хора на Николич пазят олигарха Василев

Сътрудници на президента Томислав Николич защитават българския олигарх Цветан Василев, пише сръбският вестник "Курир". Според изданието Василев е близък с президентските съветници Предраг Мигич и Павле Башич.

Вестникът споменава, че заводът в Паричин дължи на държавата над 20 млн. евро и произвежда бутилките за ракията на президента "Томовича". Изданието припомня, че Николич е присъствал тъкмо на откриването на новата линия в завода.

„Монитор"

Делим плажа с властта срещу петдесетачка на ден

50 лв. на нощ излиза в разгара на летния сезон двойна стая в почивната база на МС в Слънчев бряг, показа проверка на „Монитор". Това е най-тънката оферта за отдих на морето в държавните станции, в които всеки може да отмаря заедно с министри, депутати и чиновници, сочи информация, поместена на сайта на кабинета, стопанисващ общо 5 бази. Естествено, цените за държавниците са по-народни, макар от почивните станции да твърдят официално, че разлика няма.

Символичните 35 лв. на ден пък излиза престоя от 1 май до края на юни, както и през септември в Дом 3 в правителствения комплекс в Слънчев бряг. В най-активния сезон от юли до края на август сумата набъбва с 15 лв.

„Сега"

Борисов оряза 70% от съдебната реформа

Само три предложения за промени в конституцията имат шанс да минат през парламента. Това стана ясно след среща между премиера Бойко Борисов и лидера на АБВ Георги Първанов. Орязването бе отчетено като голям успех от управляващите, тъй като досега коалиционният партньор беше изобщо против да се пипа основният закон. Така реално съдебната реформа, за която от месеци правителството обяснява, че е невъзможна без поправки в конституцията, се сви до 30% от първоначалния проект. Числото беше потвърдено от Първанов, който съобщи след срещата: "На практика аз виждам стремеж да се редуцира конституционното предложение с 2/3".

. „Дума"

11% от българите плащат данъците си със заем

Все повече нашенци плащат данъците си със заем, показва потребителско проучване на международна картова компания. В сравнение с миналата година има увеличение с 5% на хората, които теглят кредит, за да заплатят своите данъци и такси. Като дял те са 11 на сто от потребителите. Същевременно проучването показва, че през тази година делът на тези, които имат достатъчно средства да платят на НАП веднага, намалява с 10%. Техният е 29 на сто от населението.

Хората, които смятат данъците за ниски и погасяването им не представлява финансов проблем за тях, са едва 4% от запитаните - колкото и година по-рано. Общо 42% от българите споделят, че им се налага да спестяват в продължение на дълъг период от време, за да си платят данъците.

„Капитал дейли "

"Пикадили" и "Карфур" вече не са заедно

"Пикадили" и "Карфур" няма да се сливат, стана ясно вече и официално, след като двете компании пуснаха нарочни съобщения по темата. Сделката приключи безславно около девет месеца след като беше обявена, и ще бъде запомнена като обединение, което се разпадна, преди да се е формирало.

Причината, разбира се, е финансова, а въпросът оттук нататък е как ще продължи бизнеса си всяка от веригите. Обещанията, очаквано, са за пълни рафтове, богат асортимент и доволство за клиентите - точно такива, каквито бяха и през ноември миналата година, когато "Пикадили" и "Карфур" обявиха, че се сливат.

„Преса"

Премиерът готви декларация за подкрепа на конституционните промени

Премиерът Бойко Борисов е възложил на председателя на правната комисия Данаил Кирилов и на председателя на комисията за промени в конституцията Димитър Лазаров да се изготви документ под формата на декларация или решение, който да очертае подкрепа за трите основни промени в конституцията.

„Новинар"

Застреляха мъж посред бял ден в района на Външно министерство

Мъж е бил застрелян преди минути в София. Инцидентът е станал в района на МВнР и зала "Универсиада".

Минути след 16 часа е получен сигнал за смъртоносно прострелян мъж в административна сграда на ул. "Александър Жендов" в столицата.

От пресцентъра на МВР съобщиха, че незабавно пристигналият екип криминалисти от Първо РУ-СДВР задържал на място извършителя на престъплението - мъж, на 79 години. Медицински екип е установил смъртта на жертвата, изяснена е самоличността му - мъж, на 67 години.