МИГ Добричка предизвика интереса на БНТ

В края на юли Българска национална телевизия отрази успешното изпълнение на Стратегията за местно развитие на МИГ Добричка. Медийният интерес към МИГ Добричка се дължи на добре свършената работа и отчетените резултати.

МИГ Добричка предизвика интереса на БНТ

В рамките на 3 дни бяха заснети репортажи, отразяващи реализацията на пет проекта, финансирани чрез СМР.  Интервюирани бяха  бенефициентите на Сдружението, които споделиха пред камерата на БНТ1 своя проектен опит и разказаха за вече реализираните от тях проектни инициативи.



Един от най - интересните проекти на МИГ е изградената Медена къща в с. Прилеп. Проектната идея обединява създаване на атрактивен пчелин, изграждане на зала за дегустация с 50 места и закупуване на демонстрационен инвентар. Медената къща се превърна в местна туристическа атракция, която привлича много български и чуждестранни гости.

Медиен интерес имаше и към проект за изграждане и оборудване на производствен цех за изделия от ковано желязо в с. Полковник Свещарово с кандидат „Омега Про” ЕООД. Дружеството кандидатства по мярка 41/312. Стойността на проекта е 99 968,91 лв. и получената безвъзмездна финансова помощ е в размер на 69 978,23 лв.

Къщата за гости в с. Златия, изградена по мярка 41/312 също бе медийно представена от Александрина Панайотова - управител на фирма „АБВ Турс” ООД. Проектът е на стойност 99 980 лв., а исканата финансова помощ, в размер на 70 % е 69 986,60 лв.

Националната телевизия направи репортаж и за Пейо Пеев - земеделски производител от с. Златия, успешно реализирал два проекта, финансирани чрез Стратегията за местно развитие.  Благодарение на възможностите които предоставя СМР,  той закупи нов трактор и прикачен инвентар и обнови частично машинния си парк. 

Един от "най-пъстрите” проекти на МИГ, който привлече вниманието на националната медия е „Съкровищата на село Смолница”, с кандидат НЧ „Стефан Караджа – 1942 г.”. Проектът е на стойност 7 780.00 лв. и е успешно изпълнен и финансиран по мярка 41/123. Основната цел на проектната идея е съхранение на местните обичаи и фолклорно богатство на Добруджа. Инвестицията включва закупуване на оборудване, изработване на филм, запис на 10 песни на CD, изработване на картички, рекламно издание и сайт, популяризиращи дейността по проекта и  провеждане на фолклорен фестивал.

Представените добри практики ще бъдат излъчени по БНТ1 в следните предавания и дати:
6 август  - „Денят започва” – „Изграждане на медена къща и закупуване на пчеларски; демонстрационен инвентар” – Михови”, Недялка Михова;
8 август - „Бразди” - Изграждане и оборудване на цех за изделия от ковано желязо, с. Полк Свещарово, „Омега Про” ЕООД;
10 август - „Денят започва” – Изграждане на къща за гости, с. Златия, „АБВ Турс” ООД;
13 август - „Денят започва” - “Съкровищата на село Смолница”, НЧ „Стефан Караджа – 1942 г.”;
15 август - „Бразди” - „Закупуване на земеделска техника, ЗП Пейо Пеев.