200 студенти посреща международният фестивал „Виа Понтика 2015“ в Балчик

Художници, театрали, музиканти, фотографи, кинодейци от висши учебни заведения от България, Румъния и Черна гора отново се събират в Белия град в началото на септември, за да се включат в уникалния енергиен обмен в рамките на Фестивала на младите в изкуството „Виа Понтика“.

200 студенти посреща международният фестивал „Виа Понтика 2015“ в Балчик

Осмото издание на международния  творчески проект  ще се проведе от 9 до 18 септември и ще даде шанс на жителите и гостите  в морския град  да присъстват на изложби, театрални и куклени спектакли,  прожекции на филми,  вокални  и  инструментални  концерти.


Сред акцентите във фестивалната програма са изложбата на скулптора Веселин  Ламбрев – „Точка на кипене на фантазията“,  четири театрални постановки на студенти от  НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ и  Факултета  по изкуствата на Университета „Овидиус“- Констанца, Румъния, изложбите „Сценографски проекти“ и „Цветна геометрия“. С  особен  интерес очакваме и експозицията на студентите от Факултета за изящни изкуства към Университета на Черна гора. Те ще представят свои творби съвместно  с възпитаници  на  Националната художествена  академия в София.

Три са куклените спектакли за малки и големи – „Клоуни и кукли“, „Джовани“ и „ Лече-буболече“, които студенти от НАТФИЗ “Кръстьо  Сарафов“  ще представят в Каменната зала в Двореца. Традиционното присъствие на Националната музикална академия „Проф.Панчо Владигеров“-София,  в Международния фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика“ тази година ще се реализира  с вокален концерт на Дуо “Колаж“ и инструменталните провокации на Камерен ансамбъл “Силуети“.

Фестивалът се организира от сдружение „Виа Понтика -2010“ с председател  Красимир  Ранков, с изключителното  съдействие  на Община Балчик  и  ДКИ КЦ  "Двореца". Входът за всички събития е свободен. Своеобразният старт на осмото издание на студентския форум „Виа  Понтика“  ще бъде даден   в  20 часа на 9 септември с концерта „Вричане в обич“ на  Фолклорен ансамбъл „Тракия“ – Пловдив.