Талантът на Тодор Балев е открит от счетоводител – изрисувал с въглен стаята на конярите

37 платна от личната си колекция показва в юбилейна изложба Тодор Балев, по повод своята 80-годишнина

Талантът на Тодор Балев е открит от счетоводител – изрисувал с въглен стаята на конярите

Художникът разказа за творческия си път в среща-разговор, в навечерието на официалното откриване на изложбата.




Талантът му е забелязан от главния счетоводител на ТКЗС в Тервел, където работи след завършване на прогимназия, заедно с баща си и по-големия си брат. Изрисува с въглен белите стени на стаята за конегледачите. За първата си изява получава наказание от бригадира – счетоводителят трябва да определи глобата, но той отсича: Не му се карайте, неговото място не е тук.


С дървен куфар и гумени галоши 17-годишният Балев пристига за приемните изпити в Художественото училище в столицата. Докато те траят, спи по пейките на Художествената академия и Докторската градинка. Приет е, но училището не осигурява пансион и хваща влака в обратна посока без пари, и без билет. Върви 65 км. пеш от Каспичан до Тервел.


Счетоводителят – покровител отсича на баща му: Ризата от гърба си ще продадеш, и ние ще помогнем, и ще го изпратим! Така, през 1952 г. Тодор Балев постъпва в Художественото училище. Пет години по-късно започва работа като учител в Ген. Тошево, а след това и в Добрич. През 1964 г. е натоварен да напълни галерията в Добрич с картини за откриването й. Събират ги с файтона на кметицата Баба Вида. Основават и дружеството на художниците в града. На 35 г. решава да кандидатства в Художествената академия, заедно с учениците си, които подготвя за изпити. Завършва с профил живопис.


Работи в основните жанрове на изобразителното изкуство - пейзаж, натюрморт и портрет. Сред многобройните му ученици са Йордан Спиров, Георги Чапкънов, Христо Господинов, Петър Петров, Стоян Тодоров, Петър Лазаров, Велико Вълчев, Божидар Тонев, Недко Недков, Галя Иванова, Ива Тачева, Красимир Терзиев и т.н.


Изложбата с творби от ателието на Тодор Балев ще бъде открита утре, от 18 часа, в Художествената галерия. За събитието се очакват дъщерята, която живее в Германия на Балев – Сълзина, също художник и зам.-председателят на СБХ Димитър Грозданов.