Курбан натръшка 34 души

Натровените са роднини и приятели от 3 добрички села. На 16-ти и 17-ти август в Спешно отделение на МБАЛ – Добрич и от общопрактикуващи лекари са прегледани 34 души с коремни болки, на възраст от 3 до 82 години, съобщават от РЗИ.

Курбан натръшка 34 души

22-ма от тях са настанени в Инфекциозно отделение с диагноза бактериална чревна инфекция. Заболелите са от селата Божурово, Полк. Дяково, и Бистрец. Оказва се, че всички са празнували заедно с курбан за здраве.


Уведомена е ОДБХ и е проведено съвместно проучване на място в Божурово, като са обходени домовете на организиралите курбана и на други семейства от селото. С помощта на кмета до момента са издирени 65 души, присъствали на събитието.

Домакините на събитието са заклали овца от личното си стопанство в събота и месото е съхранено във фризер, като има закупени продукти и от търговската мрежа, поясняват от РЗИ. Приготвени са 8 ястия от 2 жени от селото. Храната е готвена в неделя от 12 до 16 часа. Присъстващите са започнали консумацията й в 4 следобед, а първите оплаквания за повръщане и диария са се появили след 2 часа и половина. След 19 часа са хоспитализирани 20 души.

На 12 лица е предписано амбулаторно лечение или са направени вливания и манипулации.

В понеделник вечерта в Спешно отделение на МБАЛ - Добрич са прегледани и насочени за хоспитализация в Инфекциозно отделение още 2 лица от Божурово с бактериална чревна инфекция.

От всички прегледани пациенти и от още 16 лица без клинични оплаквания, които са присъствали на курбана и са консумирали хранителните продукти, са осигурени проби за микробиологичното им изследване в РЗИ - Добрич.

Днес 20 от хоспитализираните са изписани от болницата.