Социален център в Поп Груево отваря врати

На трети септември ще започне работа центърът за социални услуги в Поп Груево. Той ще обслужва възрастни и болни хора от и от съседното село Божан.

Социален център в Поп Груево отваря врати

Той е създаден чрез преустройство на старата сграда на кметството в селото. Преди Община Тервел да направи проект и да кандидатства за подпомагане чрез Местната инициативна група, сградата беше обитаема само в една от частите си, а останалите празни помещения се рушаха.


След приключването на проекта има обновена сграда с три самостоятелни входа и съответно три зони - кметство, социален сектор и медицински сектор.

В центъра ще се доставя храна в затворени съдове за двете села, като там тя ще се разпределя и разнася със специализирано транспортно средство. Храната ще се приготвя в кухненския блок на социалния патронаж в Тервел.

Личният лекар на селото ще приема пациенти в обновен кабинет, манипулационна и чакалня. Центърът разполага и с две места за ползване на офис услуги. Разкрива се едно ново работно място за лице, което ще поддържа помещенията и ще участва в разноса на храна до потребителите в двете села.

Стойността строителството е 150 000 лв. с ДДС, от които 20 000 са осигурени от Община Тервел, а 130 000 лв. от Програма за развитие на селските райони. Други 9 000 лв. са осигурени от ПРСР за доставка на мебели за обновената сграда.