29 години от върховната саможертва на летците-герои Венко Савов и Йордан Тенчев

29 години от върховната саможертва на летците-герои Венко Савов и Йордан Тенчев
На днешния ден – 27-ми август, преди 29 години в небето над град Генерал Тошево се развива страховита драма, която завършва със стотици спасени човешки животи, благодарение на героичната саможертва на военните летци – капитан инженер Венко Савов и старши-лейтенант Йордан Тенчев.

На този ден през 1986 година по време на учебен полет, над града летят пилотите капитан Венко Ангелов Савов и старши лейтенант Йордан Тенчев Тенчев. Самолетът им е учебно-боен МиГ-21УМ. По време на полета обаче той аварира в прости метеорологични условия, в момент на изпълнение на атака по въздушна цел на малка височина.Разбирайки за тежката повреда на самолета, авиаторите са имали не повече 7-8 секунди, за да вземат решение, как да постъпят – дали да спасят себе си като катапултират и оставят самолета да се разбие в града или да изведат машината извън пределите на Генерал Тошево, спасявайки стотици човешки животи, но жертвайки своите собствени. Следвани от своя войнски дълг и висок морал двамата решават да вложат всичките си усилия в това да изведат повредения самолет извън града и да не позволят той да се разбие в покрайнините и обувния цех, в който по това време работят над 300 души.


В памет на загиналите летци, на лобното им място днес беше отбелязана 29-годишнината от героичната им гибел. Пред паметника на летците-герои бяха поднесени венци и цветя. На церемонията присъстваха представители на общинската администрация, ученици и признателни граждани. Кратко слово пред децата от Центъра за работа с деца изнесе зам.-кметът на Община Генерал Тошево Георги Георгиев.Както е известно, през 1996 година, в близост до лобното мястно на летците, е издигнат паметник с подарено от поделението в Балчик крило от боен самолет. През 2000 година летците-герои посмъртно са обявени за почетни граждани на Генерал Тошево. В знак на признателност техните имена носят и две улици в града.


Венко Савов е роден на 6-ти август 1952 г. в Горна Оряховица. Старши пилот първи клас. През 1985 г. е завършил квалификационен курс във Военната академия “Юрий Гагарин” в Москва. През август 1986 г. е назначен като щурман в поделението в Балчик.


Йордан Тенчев е роден на 11-ти януари 1960 г. в Монтана. Старши пилот втори клас. През 1985 г. е изпратен в поделението в Балчик.Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+