Великобритания настоява за премахване на директните плащания за земеделие в ЕС

Директните плащания да бъдат спрени и да се стимулират земеделските производители да кандидатстват за средствата за развитие на селските райони, които се отпускат по втори стълб от ЕС, съобщават от АЗПБ (Асоциция на земеделските производители в България ). Това е позицията на Великобритания относно промените в Общата селскостопанска политика на Европейския съюз, съобщават международни агенции. Каролин Спелман, секретар на Асоциацията на земеделците във Великобритания съобщи, че правителството е готово да даде „зелена светлина” по отношение на мерките от стълб 2 (програмата за развитие на селските райони), допълват агенциите. По думите на Спелман, хранителният и земеделският сектор все още се развиват добре, осигурявайки в ЕС идеални възможности за предоставяне на нови работни места, с помощта на финансирането по стълб 2, съобщават от АЗПБ. Спелман допълва още, че Великобритания е първата страна членка, готова да направи връзка между конкурентноспособността и увеличаването на работните места. Тази взаимна връзка трябва да се постави на първо място в дневния ред на ЕС, смята секретарят на неправителствената организация.

Великобритания настоява за премахване на директните плащания за земеделие в ЕС

Позицията на Великобритания за засилване на мерките по стълб 2 се подкрепя и от друга страна-членка на ЕС – Холандия. Холандският министър на земеделието Герда Вербург е коментирал, че застава зад позицията на Спелман и земеделските стопанства трябва да бъдат подпомагани за борбата в промените в климата. Според Вербург земеделците трябва да бъдат подкрепени със стабилен бюджет.



Министърът на земеделието на Швеция Ексил Ерландсон също подкрепя осигуряването на адекватни средства и ефективното използване на ресурсите. Очакванията обаче са, призивите за намаляване на бюджета по стълб 1 да не бъдат приети от повечето страни в общността. Много от страните – членки вече показаха, че Европейската стратегия 2020 за развитие на икономиката може и трябва да бъде използвана като обосновка за съкращаване на бюджетните разходи на ОСП за следващия период.

Според агенции, позицията на Испания е селското стопанство и хранително – вкусовата промишленост ще допринесат за значителен икономически растеж и за заетостта.

Бъдещият модел, трябва да разглежда земеделието и хранително – вкусовата промишленост като сектори, заемащи все по – важна роля в областта на иновациите и развитието, което е от жизненоважно значение за бъдещето на ЕС, коментират експерти от Испания за информационни агенции.

Въпреки че повечето страни – членки признават, че стабилността на мерките по стълб 2 е много важна, напрежението расте особено от страна на новоприсъединените държави, които целят да пренасочат дебата към разпределение на директните плащания.

Министърът на земеделието на Литва съобщи, че настоящото разпределение при директните плащания не е справедливо и призова ЕС да се справи с този дисбаланс.