Извънредна имунизационна кампания срещу полиомиелит

Тази година в рамките на европейската имунизационна седмица стартира извънредна имунизационна кампания срещу полиомиелит (детски паралич), разпоредена със заповед на Министъра на здравеопазването.

Извънредна  имунизационна кампания срещу полиомиелит

Съгласно Заповедта на министъра на здравеопазването по време на кампанията ще се обхванат с един прием на убита полиомиелитна ваксина  всички деца от 13 месечна до 7 годишна възраст, които нямат редовни имунизации срещу полиомиелит, нямат данни за извършени имунизации, нямат личен лекар или са без постоянен адрес на местоживеене. Имунизациите  са напълно безплатни.


В Добричка област извънредните имунизации се реализират под ръководството и с помощта на Регионалната здравна инспекция (РЗИ), активното участието на медицински специалисти от лечебните и здравни заведения и съдействието на органите на местната власт и здравните медиатори. При нужда ще се разкриват временни имунизационни пунктове.


Необходимостта от извънредна имунизационна кампания срещу полиомиелит през 2011 година е продиктувана от влошилата се епидемична обстановка в някои прикавказки републики и  Русия през миналата година. През април 2010г. в Таджикистан е регистриран взрив, причинен от внесен див полиомиелитен вирус тип 1. Регистрирани са 458 лабораторно потвърдени случаи на полиомиелит, от които 29 смъртни. В Руската федерация са регистрирани 14 случаи, в Тюркменистан – 3 случая, в Казахстан – 1 случай. До момента в засегнатите държави са проведени общо 12 имунизационни рунда. От началото на 2011г. няма регистрирани нови случаи.
      

Четири страни в света (Пакистан, Афганистан, Индия и Нигерия) остават ендемични по отношение на полиомиелита, поради продължаващо разпространение  на див полиомиелитен вирус  от човек на човек. В други три африкански страни (ЧАД, ДРКонго и Ангола) е възобновено прекъснатото  през 2010 година предаване на полиовируса от човек на човек. Поради близостта на Афганистан със засегнатите прикавказки държави и интензивните процеси на придвижване на хората, рискът от внос и разпространение на дивия полиомиелитен вирус в страните от Европейския континент продължава да е висок.


На последното съвещание на Регионалния Сертификационен Комитет на СЗО за Европа степента на риск от внос на див полиомиелитен вирус за България е повишена от средна на висока.

 

Полиомиелитът (известен още като Детски паралич) е тежко заболяване, което се причинява от човешкия полиовирус. Този вирус се отличава с голяма устойчивост в околната среда, което създава условия за по-лесното му разпространение. Болните от полиомиелит отделят вируса чрез изпражненията си. Заразяването става чрез употреба на замърсени хранителни продукти и вода или чрез замърсени ръце. Съществува въздушно - капков механизъм на предаване, обусловен от наличието на вируса в носоглътката и отделянето му по капково - слюнчен път. Заболяването засяга най - често деца до 6 годишна възраст, но не са редки и случаите на заразяване в по-зряла възраст. Най-често протича с развитието на парези и парализи. Заболелите деца остават инвалиди за цял живот, като е възможен и смъртен изход.


Профилактиката на това изключително тежко заболяване се състои в задължителна ваксинация на подлежащите контингенти от населението с полиомиелитна ваксина.

 

РЗИ – Добрич апелира към  всички родители да проверят ваксиналния статус на децата си при личния лекар и при липса на имунизация или непълна схема на имунизация, да се направи такава.

 

Имунизации срещу полиомиелит се извъшват и в Имунизационния кабинет на РЗИ - Добрич, всеки делничен ден от 9 до 16 ч.