Изложба живопис и прожекции на късометражно кино във „Виа Понтика” 2015 днес

Мая Стойкова, Дина Стоева, Тина Хамзе и Марта Райхел от специалност „Живопис” на Националната художествена академия в София се представят със свои творби в изложбата, която ще бъде открита в 17 часа днес в Художествената галерия в Балчик в рамките на Международния фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика”.

Изложба живопис и прожекции на късометражно кино във „Виа  Понтика”  2015 днес

Към тях се присъединяват и колегите  им от Факултета за изобразителни изкуства в Цетине, Черна  гора - Желька Йовичевич, Ана Алексич, Йована Иванович и Милица Миятович, с ръководител проф. м-р Наташа Джурович. Студентите  ще представят 16 свои творби - резултат от живописните им търсения в областта на маслената, акрилна техника и колажа. Някои от тях са тясно свързани с образователния процес - добри примери за свободна интерпретация на конкретни учебни задачи. Други са плод на свободното творческо въображение и изразяват личните предпочитания на авторите към различни аспекти на действителността, превъплътени в пейзаж, натюрморт, фигуративност, абстракция. Изобразителните средства са разнообразни, обединяващи формална и стилова проблематика, понякога даваща превес на експресивната цветност, в други случаи на монохромията, фината нюансировка, текстурата на различните материалности, изразяването чрез колаж. Експресивността, деконструкцията на формата и чувственият контурен рисунък са само част от подходите на авторите.  Изложбата може да бъде разгледана до 18 септември 2015 г.




Милица Миятович - Композиция с цветя II

В 17.30 часа днес  в залата на читалище „Паисий Хилендарски” ще бъде даден стартът на прожекциите на филми от осмото  състезание за  наградата на „СИЛЕКТ” – „CILECT PRIZE 2015“. „CИЛЕКТ“ е световната асоциация на най-престижните училища за кино и телевизия и към 2015 г. включва 160 институции от 58 страни и шест континента. Нейните цели са да развива и поддържа стандартите на аудиовизуалното обучение, да насърчава обмена на студенти, преподаватели и програми между различните училища по аудиовизия. В компилацията „CILECT PRIZE 2015“ са включени общо 225 филма - 106 игрални,  74 документални и  45 анимационни филма от общо 122 училища от 51 държави в целия свят. Регламентът на конкурса предвижда  всяко училище, което е пълноправен член на „СИЛЕКТ“,  да изпрати по един филм в категориите – игрален, документален и анимационен филм, с продължителност до 30 мин. Всички изпратени студентски филми стават част от компилацията „THE CILECT PRIZE“. Компилацията пътува по целия свят, за да достигне до 160 институции, членуващи в „СИЛЕКТ“, след което всяко училище гласува за филмите, като определя три най-добри анимационни, три най-добри документални и пет най-добри игрални филма. След като се обработят резултатите на всички гласували, се обявяват спечелилите в трите категории. Официалната церемония по представянето на наградата обикновено се провежда в годишните конгреси на „СИЛЕКТ”.  Както всяка година, режисьорите на филмите - финалисти,  присъстват на конгреса на „СИЛЕКТ“ в Лос Анджелис.