Тероризмът е стигнал до вратите ни, обяснихме на Русия отказа да пуснем самолетите към Сирия, ЦИК реши да наруши изборния кодекс...

Бежанците и заплахата от проникване на терористи у нас отново са сред водещите теми на всекидневниците.

Тероризмът е стигнал до вратите ни, обяснихме на Русия отказа да пуснем самолетите към Сирия, ЦИК реши да наруши изборния кодекс...

„Имигрантите в България към момента са около 15 хил. без нелегално преминаващите, много малка част от тях остават в страната, няма струпване по границите и ситуацията се уравновесява. Това коментира пред БНТ вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова.
Тя потвърди, че официалната позиция на правителството е в подкрепа на квотното разпределение на бежанците в страните от ЕС. Министърът отбеляза, че България може много аргументирано да каже "не" на квотното разпределение, ако такъв дебат се състои, но подчерта, че "по-добре е в ЕС да имаме решение и да го следваме, отколкото да нямаме решение".
Бъчварова коментира, че България няма да търгува членството си в зоната "Шенген" с приемането на бежанци. По повод създалото се впечатление за разминаване в позициите си по този въпрос с казаното от другия вицепремиер Меглена Кунева, тя отговори, че "това са различни решения и теми". "България заслужава да е член на Шенген, но в ситуация, в която ЕС мисли как да възстанови вътрешните си граници, не би било адекватно да предложим решение в обратната посока, нямаме шанс за положителен отговор. Приемането на квота бежанци е израз на солидарност", подчерта тя..." - в. „Дневник".



„Каналджия получи 11 месеца затвор, но само като помагач
На 11 месеца затвор и глоба от 2000 лв. бе осъден Калчо Илиев от Бургас, когото в понеделник граничарите от Малко Търново заловиха да прекарва 54 души с микробус. Наказанието му обаче е само за помагачество, става ясно от съобщението на прокуратурата. Истинският водач на имигрантите от Сирия, Афганистан и Ирак през границата с Турция остава неизвестен. "Районна прокуратура-Царево продължава разследването срещу неизвестния извършител, превел бежанците през българо-турската граница", съобщават от прокуратурата.
Илиев бе заловен край с. Бродилово, община Царево с 54 души без документи за самоличност, натъпкани в багажното отделение на бус с обща площ 4,25 кв.м. "Помощта на Илиев се изразявала в изчакване на територията на България на групата, товаренето й от землището на с. Синеморец, параклис „Света Петка", общ. Царево и превозването им с моторно превозно средство към вътрешността на страната", съобщават от прокуратурата. Илиев е признал вината си и е сключил споразумение с прокуратурата. Присъдата не може да се обжалва и влиза в сила веднага. Освен затвор и глоба, е конфискувана и личната му кола." - в. „Сега".

„Вътрешният министър Румяна Бъчварова заяви, че "тероризмът се оказва и наш национален проблем, колкото и да ни е трудно да възприемем това."
Вицепремиерът говори по време на конференцията "Сигурността в Югоизточна Европа 2015". Бъчварова подчерта, че тероризмът е стигнал до нашите врати и трябва да го разглеждаме в национален, балкански и общоевропейски контекст.
"Не трябва да гледаме на този проблем като на нещо, което не ни засяга. Конфликтите в Близкия изток и социалното положение в Африка поставиха Европа на кръстопътя на много и различни проблеми", каза тя.
"Миграционният натиск трябва да бъде организиран по най-добрия начин, за да не излезе извън контрол. Натискът към страната ни бе увеличен 4 пъти през последната една година, но до този момент успяваме да овладеем потока и да се справяме с него. Мисля, че спадът на натиска през последните 2 седмици, е отражение на мерките, които взехме. Те са доста активни. На някой може да му изглеждат прекомерни, но те дават резултат. Нелегалното преминаване през нашата граница следва тенденция на намаляване. Външният натиск и потенциалът за развитие на проблема се запазват, но не в размерите, от които страната ни се страхуваше. Можем да се чувстваме спокойни в тази ситуация. Когато се прилагат ясни правила и се следват правилните политики, постигаме своя резултат. Ние се опитваме да овладеем нелегалната миграция и в максимална степен да легализираме влизащите на наша територия", допълни министър Бъчварова, цитирана от Фокус.
"Има един важна особеност на мигрантския поток и аз смятам да я поставя на предстоящия Европейски съвет. Хората, които минават през България, отказват да останат в страната ни. Каквито и усилия да полагаме, да им предлагаме хуманно отношение и възможности, те отказват и просто преминават през страната ни, за да стигнат до крайната си дестинация. Ако някой каже, че това се дължи на знанието или информацията, че българската икономика е слаба и не може да им предложи възможности, може би ще бъде прав. Не знам обаче какво може да бъде обяснението, че тези хора отказват да останат в Унгария, Австрия или Чехия, а това са държави с доста по-развита икономика от българската. Тази особеност е изключително важна, защото потоците, които преминават през страната ни, имат една крайна цел - Германия. Всяко едно политическо решение от тук нататък, едва ли скоро може да промени таи тяхна мотивация. Те отиват към Германия, защото знаят, че икономиката е добра, но също знаят, че там има общности, които те чувстват близки", продължи вътрешният министър..." - в. „Стандарт".

„Полицията в североизточната част на Турция е успяла да спре над 700 бежанци край Одрин, който са се били запътили към България, заяви губернаторът на региона Дурсун Али Шахин, предаде Анадолската агенция.
"Обикновено в Одрин залавяме около 100-150 бежанци дневно. Но в четвъртък бяха хванати рекорден брой - 712 души. Те се втурнали да пресичат границата, след като чули, че европейските държави са съгласни да приемат 160 000 души", заяви той.
"Ако оставим нещата да излязат извън контрол, броят може да достигне над 400 000 души. Ето защо от вчера започнахме проверки по границата на всеки час", каза Шахин от граничния пункт Капъкуле между Турция и България.
Имигрантите са били изпратени в Истанбул. Турските власти работят, за да се предотврати навлизането на бежанците в Европа не само в Одрин, но и в много други гранични региони, каза Шахин.
По информация на "Дневник" от източници в българските служби сигналът по акцията е дошъл от българска страна. Властите у нас са имали данни, че хората ще се насочат към нашата граница и са сигнализирали турските си колеги.
Турски журналисти, намиращи се доскоро в Бодрум, пък разказват, че немалка част от имигрантите, които са струпани там в опит да преминат към гръцките острови и после към Атина и Западна Европа, в момента започват да се пренасочват към Одрин. Хората сменяли маршрута си заради сериозното напрежение по островите и доста трудното придвижване към вътрешността на страната и съответно към Западна Европа. Заради това големи потоци сега се насочвали към Одрин, от където е и един от традиционните маршрути за влизане от Турция в Гърция и България.
Пред "Дневник" представители на българските служби коментираха, че действително се очаква по-сериозно струпване на хора в Одрин в близките дни. Засега обаче не е ясно какъв ще е изборът им - да заложат на досегашния си маршрут през съвсем близкия гръцки град до Одрин - Орестиада и оттам пак към Македония, Сърбия, Унгария или да се насочат към България. Това сериозно ще зависи от решенията на ЕС в понеделник.
Ако съюзът заяви, че приема 160 000 души и ще ги разпределя по квоти, нищо чудно имигрантите да тръгнат и към България, тъй като ще знаят, че няма да бъдат задължени да останат на територията й..." - в. „Дневник".

„Според ДАНС в момента няма потвърдени данни за ангажираност на български граждани в ислямистки групировки в Сирия и Ирак в Близкия изток. Това обяви ръководителят на службата Димитър Георгиев пред БНР. В момента компетентните органи у нас подготвят стратегически документ за противодействие на радикализацията и тероризма.
Георгиев съобщи, че службите правят предварително проучване и скрийниг на влизащите от бежанския поток у нас, като засега няма рискове за страната ни.
Риск обаче остава потокът на хора от Балканите към Близкия изток, отиващи да воюват на страната на радикалните ислямистки групировки:
Чуждестранните бойци, заминаващи от страни на Европейския съюз и Балканите към Близкия изток и завръщащи се обратно, се превръщат в проблеми от първостепенно значение в страните от региона и Западна Европа. Предвид реалната възможност за подготовка и осъществяване на терористични актове, те могат да бъдат въвлечени в изграждане на терористични бази и да влияят за радикализиране върху местните мюсюлмански общности. Към момента няма потвърдени данни за пряко участие на български граждани на страната на терористични групировки в Сирия и Ирак.
Според Георгиев обаче такава възможност не следва да бъде изключвана и занапред." - в. „Труд".

Съботните вестници проследяват и темата с отказа на страната ни да даде въздушен коридор на руски военни самолети, отиващи към Сирия.

„По молба на руската страна в Министерство на външните работи е била проведена среща на представители на дирекция „Консулски отношения" с дипломати от посолството на Руската федерация, информират от пресцентъра на МВнР. По време на срещата руските представители поискаха разяснения във връзка с отказа за предоставяне на разрешение за прелитане в българското въздушно пространство от военно-транспортни самолети, собственост на Главния щаб на ВВС на Руската федерация, в периода 1-24 септември т. г.
На руската страна бяха предоставени съответните разяснения. Българската страна използва срещата, за да изложи още веднъж предложението на министъра на външните работи Даниел Митов, руските самолети, за които се твърди, че ще транспортират хуманитарна помощ за Сирия, да бъдат проверени при междинно кацане на българско летище. Българската страна се ангажира за максимално бързо инспектиране на товара..." - в. „Стандарт".

„Министерството на външните работи използва случая, за да отхвърли по най-категоричен начин внушенията на говорителя на руското външно министерство за позицията на нашата страна. България не е и няма намерение да възпрепятства преминаването през нейна територия на хуманитарна помощ за Сирия и приятелския сирийски народ. В същото време България има международно-правни задължения да не допусне транспортирането на въоръжения за режима в Сирия, произтичащи от решения на Европейския съюз, добавят още от МВнР." - в. „24 часа".

Наближаващите местни избори заемат все по-съществено място сред темите на всекидневниците.

„АБВ прави коалиция "Сердика" и подкрепя Кадиев
ПП АБВ и партия „Български социалдемократи" подписаха днес, 11 септември, 2015 година политическо споразумение за създаване на Коалиция „Сердика".
Коалиция „Сердика" ще участва в местните избори за София с кандидат за кмет Георги Кадиев и обща листа за общински съветници, общи кандидати за районни кметове и кметове на населени места.
Преди няколко дни Кадиев обяви, че ще се кандидатира, като след това той бе изключен от парламентарната група на БСП." - в. „Сега".

„Централната избирателна комисия (ЦИК) взе решение за жребия за подредбата на партиите, коалициите и независимите кандидати в бюлетините за местния вот в разрез с Изборния кодекс. Решението гласи, че ЦИК ще тегли жребия за формации, регистрирани на централно ниво за вота, а общинските избирателни комисии (ОИК) - само за номерата на местните коалиции и независимите кандидати по райони.
Ден по-рано в писмо до ЦИК подобно решение поискали депутати, начело с шефа на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, Валери Симеонов от ПФ, Борислав Борисов от АБВ и представител на БДЦ, научи „Труд".
Решението на практика облагодетелства големите партии и коалиции, които ще имат свои кандидати и листи в цялата страна. Централният жребий би им осигурил един и същи номер в бюлетините във всички общини. Местните коалиции и независимите кандидати ще бъдат нареждани по друг ред в изборните книжа.
Решението обаче противоречи на поне 3 текста от Изборния кодекс. В чл. 87, ал 1, т. 10 от закона изрично пише, че ОИК „определя чрез жребий поредните номера на партиите, коалициите и независимите кандидати в бюлетината" за местни избори. В главата от кодекса „Избори за общински съветници" също има специален текст, описващ процедурата по жребия, който гласи: „поредните номера в бюлетините на партиите, коалициите и инициативните комитети се определят чрез жребий от общинската избирателна комисия...". В чл. 57, ал. 1, т. 21 от Изборния кодекс са описани правомощията на ЦИК при жребиите за номер в бюлетината. В текста пише, че жребият се извършва от комисията при избори за парламент, за евродепутати и за президент." - в. „Труд".

„За първи път партиите и коалициите, регистрирани в ЦИК, ще бъдат с еднакъв номер в бюлетината във всички населени места, в които издигат кандидати.
ЦИК неочаквано взе това решение вчера въпреки че в Изборния кодекс изрично е посочено, че за местните избори жребият за номерата в бюлетините се прави от всяка от 265-те общински избирателни комисии, а не от централната.
За промяната настояха преди дни от АБВ, но и останалите парламентарни партии признават, че това би ги улеснило много, тъй като ще агитират централно с един номер.
Така ОИК ще тегли жребий само за местните коалиции и независимите кандидати. Ако ЦИК раздаде номерата до 78 - колкото са формациите, регистрирани от нея, за малките ще се разиграят само останалите номера в края на бюлетината.
"Решението беше взето в четвъртък протоколно, а днес (петък) - официално. Въпросът с различните номера на партиите в бюлетината нерядко е създавал проблеми за избирателите. Знаете за грешките при отбелязването на партийния вот и преференциите. Относно юридическите аргументи - дали ЦИК може да си позволи да тълкува кодекса, имаше различни мнения. Не мога да се произнеса, тъй като не присъствах на обсъждането днес и не съм компетентен по юридическата страна на въпроса", обясни говорителят на ЦИК Цветозар Томов.
Протоколното решение е взето с 12 гласа "за" и 6 "против". Самият Томов също е гласувал "против". То може да се обжалва в 3-дневен срок пред ВАС.
Фейсбук, туитър, лични блогове и всички останали мрежи ще са свободна територия за водене на предизборната кампания. За агитацията в тях няма да има правила и ограничения, тъй като социалните мрежи не са медийни услуги. Така за тях не важат забраните за публикуване на анонимни материали или такива, които накърняват доброто име на кандидатите, става ясно от решение на ЦИК за провеждане на кампанията." - в. „24 часа".