ЦИК определи като недопустимо решението на ОИК относно жалбата на реформаторите срещу кмета

В жалбата се посочва, че кметът Детелина Николова използва пресслужбата на Община град Добрич за изявление по повод канидатирането й.

ЦИК определи като недопустимо решението на ОИК относно жалбата на реформаторите срещу кмета

От "България на гражданите" считат, че по този начин се използва безплатно публичен административен ресурс, което е нарушение на Изборния кодекс.



Централна избирателна комисия излезе с решение по казуса, в което се заявява, че общинската избирателна комисия не разполага с правомощия да разгледа подадения сигнал, а е била длъжна да изпрати постъпилото заявление по компетентност на областния управител на област Добрич. Така постановеното решение е недопустимо и изпраща преписката по компетентност на областния управител.

С първоначално подаденото заявление фактически жалбоподателят е подал сигнал за нарушение на изборното законодателство на 4 септември 2015 г., което се изразява в използването от Детелина Николова - кмет на община Добрич, на пресслужбата на общината, за изявления по повод кандидатирането и отново за кмет. Заявено е оплакване за нарушение на чл. 168, ал. 3 от ИК. Общинската избирателна комисия е оставила заявлението без уважение с решение № 7-МИ от 08.09.2015 г. като неоснователно.

Съгласно чл. 175 от ИК предизборната кампания се открива 30 дни преди изборния ден. Съгласно чл. 185, ал. 1 от ИК сигнали за предизборна агитация извън периода на предизборната кампания се подават до областния управител, съответно кмета на общината, района или кметството.

Предвид гореизложеното общинската избирателна комисия не разполага с правомощия да разгледа подадения сигнал, а е била длъжна да изпрати постъпилото заявление по компетентност на областния управител на област Добрич. Така постановеното решение е недопустимо.