Котка затри кръчма

Лоша хигиена доведе до заличаване на заведение от регистъра на агенцията по храните

Котка затри кръчма

Заведение в Шабла беше заличено от здравни инспектори, съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Розалина Брайкова. Тя направи отчет на свършеното  от инспекторите през туристическия сезон по Черноморието. Шабленското заведение не спазило предходна заповед за спиране от експлоатация, защото инспекторите се натъкнали не само на лоша хигиена в обекта, но и на котка.



Общо 918 проверки са извършили инспекторите от областната дирекция от 1 юни до 15 септември. Две трети от тях са в заведения за хранене, 213 – в обекти за търговия с храни, 35 ресторанта all inclusive и 6 временни обекта. Един от проверените е извършвал нерегламентирана дейност. 

Издадени са 118 предписания, като най-много – 94, те са били в заведения за обществено хранене. Съставени са 14 акта. Три обекта са били временно спрени от експлоатация. Двата от тях са зареждалите с продукти от заразената с антракс транжорна на фирма ЕТ „Дари-Пламен Илиев”. Третият е затворен заради лоша хигиена. Унищожени са близо 600 кг. храни, повечето месни от злополучната транжорна.